Actul normativ pentru modificarea și completarea legislației privind asistența socială se află în consultare publică.
După mai multe discuții cu ONG-urile din domeniu, proiectul făcut public de Ministerul Familiei prevede o serie de modificări, față de actuala legislație.
Astfel, se înăspresc criteriile de acreditare și licențiere a serviciilor sociale. Se reduce drastic, de la 12 la doar 3 luni, licența de funcționare provizorie.
Nu se mai permite funcționarea vreunui centru social fără vizita în teren a specialiștilor, în cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licențiere.
Vizitele de evaluare și monitorizare nu se mai anunță, iar licența de funcționare poate fi retrasă în regim de urgență prin decizia directorului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.
De asemenea, se introduc sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații. Amenzile cresc până la 100.000 de lei.
Proiectul de lege este publicat pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, precum și pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise până în 17 septembrie.
În luna iulie, după scandalul iscat de “căminele groazei”, sub coordonarea Prefecturii, echipe mixte, formate din reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) şi Protecţiei Consumatorului au efectuat o serie de acţiuni de control la centrele rezidenţiale şi de zi destinate persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilităţi şi a celor destinate copiilor, de stat sau private, de pe raza judeţului Sălaj.
Au fost verificate, în total, 19 centre destinate copiilor, 9 centre pentru persoane vârstnice, 10 centre pentru persoane cu dizabilități şi 10 alte centre pentru persoane, altele decât vârstnici și dizabilități. Au mai fost verificate trei cantine sociale şi 23 centre de zi.
În nicio situaţie nu a fost necesară închiderea sau suspendarea activităţii şi nici retragerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, pentru unităţile controlate. Totuși, au fost găsite numeroase nereguli: nerespectarea condiţiilor de igienă şi a condiţiilor de depozitare a alimentelor, alimente expirate, neetichetate sau etichetate necorespunzător, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, neimplementarea măsurilor din planul de pază, muncă de noapte nedeclarată, stocarea necorespunzătoare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală.
În total, pentru neregulile constatate au aplicate 106 contravenţii, din care 9 de către ITM, 36 de OPC, 5 amenzi a dat AJPIS, 6 – DSV, 18 – DSVSA, 20 – ISU, 12 – IPJ. Valoarea totală a amenzilor a fost de 380.800 lei.
Autoritățile sălăjene au anunțat atunci că situaţia centrelor rezidenţiale din județ va fi atent monitorizată și în continuare.