Noua stradă pietonală din centrul Zalăului găzduiește, sâmbătă și duminică, o nouă ediție a evenimentului  „Haidaț’ pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană”.

Organizatorii ne îmbie cu bunătăți făcute de oameni harnici de la noi, din Sălaj: produse tradiționale din carne, brânzeturi, pită, vin, cidru, legume de sezon, fructe, miere, ciocolată de casă, turtă dulce, înghețată, numai bune de gustat dar și de luat acasă.

Un eveniment dedicat familiilor și celor care știu că producătorii locali pot fi susținuți doar prin cumpărarea produselor lor.

Nu ratați târgurile de olari, de meșteșugari și de producători.

Organizatorii au mai pregătit spectacole stradale, ateliere pentru copii, un concert de muzică veche susținut de trupa Trei Parale și spectacol cu foc marca Peregrinii.

În 16 și 17 septembrie, vechiul târg al Zalăului prinde din nou viață, iar cei prezenți vor avea ocazia de a descoperi orașul printr-un tur ghidat, prin centrul vechi.

Ediția din acest an a evenimentului  „Haidaț’ pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană” este una aparte, ținând cont că sărbătorim 550 de ani de când oraşul Zalău a primit statutul de târg, acordat de către Matei Corvin, regele Ungariei şi Boemiei.

În anul 1473, „Oppidum Zilah” ieșea de sub dominația comitatului, fapt ce îi dădea drept de comerț liber cu toată țara. În evul mediu, orașul Zalău primește numeroase privilegii care contribuie la trecerea Zalăului de la sat la oraș.

Evenimentul „Haidaț pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană”, e un bun prilej pentru a lua la pas centrul vechi al Zalăului și a vizita Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (expoziția permanentă a secției de istorie și sala Clio High Tech – turul virtual centrul Zalăului la începutul sec XX), Clădirea Primăriei municipiului Zalău, Clădirea Transilvania, Biserica Reformată, Biserica Romano – Catolică.

„Haidaț’ pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană” este organizat de Primăria Municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Țara Silvaniei, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, primăriile comunelor Buciumi, Camăr, Hereclean, Plopiș, Sălățig și Șamșud.