Peste 1,6 milioane de șoferi au încă polițe RCA la Euroins. Valabilitatea acestora a fost prelungită, la începutul lunii, până în decembrie, motiv pentru care circa 800.000 de persoane vor reuși, astfel, să ducă până la capăt polița cumpărată de la compania intrată în faliment.

Potrivit prevederilor ordonanței de urgență adoptate de Guvern,”Pentru poliţele de asigurare/reasigurare, încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, (…) se prelungesc cu 90 de zile.” Așa cum reiese din text, măsura se aplică tuturor polițelor Euroins, deci nu numai RCA, însă portofoliul societății era format în proporție de peste 96% din asigurări de răspundere civilă auto.

Ultimele date arată că mai sunt în vigoare peste 1,6 milioane de polițe RCA emise de Euroins, iar în lunile septembrie, octombrie și noiembrie vor expira în jur de 800.000. Deci în jur de 800.000 de șoferi beneficiază direct de efectele OUG care a prelungit valabilitata peste data de 8 septembrie, când tot portofoliul Euroins ar fi trebuit să expire, conform legilor anterioare.

Așadar, contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile până la data de 7 decembrie 2023 pentru asigurări generale, respectiv 5 februarie 2024 – pentru asigurări de garanții. În perioada rămasă până la data menționată, polițele acoperă riscurile menționate conform contractelor de asigurare.

În eventualitatea în care doriți să denunțați polițele de asigurare, puteți realiza acest lucru până la data de 7 decembrie 2023, inclusiv, pentru asigurări generale, respectiv 5 februarie 2024 – pentru asigurări de garanții. Polițele se denunță la asigurătorul emitent-Euroins SA, printr-o solicitare transmisă la adresa de e-mail: reziliere@euroins.ro

Pot solicita restituirea diferenței de primă doar asigurații care nu au daune avizate pe polițele de asigurare, adică nu au fost deschide dosare de daună pe polițele lor.

Suma cuvenită reprezintă prima datorată de catre asigurătorul debitor, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta ca urmare a încetării contractelor de asigurare. Diferența de primă va fi restituită de către FGA, pe baza unei cereri de plată, disponibilă online, pe site-ul FGA.

Dacă solicitați restituirea de primă, până la data de 7 decembrie 2023 – data încetării de drept a polițelor de asigurare Euroins, trebuie ca înainte de depunerea cererii de plată la FGA, să denunțați polița de asigurare la Euroins SA, urmând a se aplica un termen de preaviz de 20 de zile până la data la care produce efecte încetarea contractului. Doar după denunțarea poliței puteți transmite Cererea de plată privind acordarea restituirii de primă, la FGA.

Dacă asiguratul denunță polița la asigurător, va primi de la acesta o informare în care este menționată inclusiv valoarea diferenței de primă care trebuie restituită, prin intermediul FGA, pe baza cererii.