Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică o onorează astăzi pe Fecioara Maria prin amintirea unui moment istoric și spiritual.
Soția împăratului Leon cel înțelept (886-911), împărăteasa Zoe, suferea de o boală gravă, incurabilă, însă, într-o noapte, printr-o descoperire dumnezeiască, a aflat că dacă se va atinge de Brâul Maicii Domnului se va vindeca.
În Constantinopol, într-o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria, se afla un veșmânt și Brâul Născătoarei de Dumnezeu, așezate la loc de cinste într-o raclă de aur, aduse de la Ierusalim în timpul împăratului Arcadius (395-408).
La rugămintea Împăratului Leon, Patriarhul Constantinopolului a luat Brâul Maicii Domnului, și, înconjurat de un sobor de preoți, a mers la curtea împărătească unde s-au rugat pentru vindecarea împărătesei.
Aceasta s-a rugat și a adus cinstire Brâului Maicii Domnului și atingându-se de acesta s-a vindecat. În urma minunii au așezat Brâul Maicii Domnului înapoi în raclă și au rânduit prăznuirea acestei minuni pentru a aduce omagiu Maicii Domnului.
”Ar fi trebuit să nu fiu creștin, dacă n-ar fi fost minunile”, relata Augustin de Hipona. Minunile sunt esențiale pentru viața creștinului, pentru că este necesar ca noi, oamenii, să fim convinși pe de-a întregul, atât trup, cât și minte. (Blaise Pascal)
Există minuni false și minuni adevărate, dar să nu uităm că biserica cercetează îndelung și exigent circumstanțele și oamenii până să-și pună pecetea asupra lor ca fiind autentice. Istoria spiritualității este împânzită de astfel de momente supranaturale și neîndoielnice.