La inceputul saptamanii trecute, coalitia de guvernare a ajuns la un consens privind comasarea alegerilor locale si parlamentare. Astfel, PDL si UDMR au stabilit ca alegerile vor avea loc la aceeasi data, undeva in toamna anului viitor, in acelasi timp fiind reorganizate si colegiile uninominale, cu numar redus de parlamentari – maximum 300 de deputati si 89 de senatori. Pentru realizarea acestui deziderat, vor trebui redesenate si colegiile parlamentare, iar intelegerea dintre partenerii aflati la guvernare priveste si introducerea unui sistem mixt – doua treimi dintre deputati vor fi alesi uninominal, iar o treime vor ajunge deputati in urma votului pe liste.
„Am incercat sa eliminam un blocaj administrativ pe care l-ar fi creat organizarea celor doua tururi de alegeri. Din iunie – cand ar fi avut loc alegerile pentru primari si pana in noiembrie – cand ar fi fost alegerile parlamentare, am fi avut un blocaj administrativ de care scapam astfel. In plus, costu-rile vor fi mult reduse, avand in vedere si bugetul de austeritate in care trebuie sa ne incadram”, precizeaza Lucian Bode, presedintele PDL Salaj. Un singur tur inseamna astfel un numar injumatatit de oameni care sunt implicati in procesul electoral si cheltuieli la fel de reduse.
Redesenarea colegiilor va avea efecte si asupra reprezen-tativitatii judetului Salaj in legislativ. Lucian Bode spune ca vor fi maximum trei colegii pentru Salaj – asadar se va pierde cel putin un deputat. Dar, la Senat, Salajul isi va pastra numarul de reprezentanti – doi senatori – pentru ca va exista un minim de doi reprezentanti stipulat in viitoarea lege. In aceasta situatie se afla trei judete – Tulcea, Covasna si, desigur, Salajul.
„Ar fi bine daca vom avea trei colegii de deputati, dar sa vedem cum se va legifera aceasta reorganizare”, s-a exprimat si Seres Denes, seful UDMR Salaj. Totodata, Seres Denes spune ca introducerea sistemului mixt de alegere a parlamentarilor – uninominal combinat cu liste – a fost propus de formatiunea sa pentru ca sistemul uninominal pur ii dezavantaja clar. „Sunt judete unde avem si 100.000 de voturi, dar nu putem obtine majoritatea, iar aceste voturi in sistemul actual le pierdem. Pentru o mai buna reprezentativitate a populatiei, consi-deram ca este mai bine sa avem si vot pe liste”, a mai spus Seres.
Intre confuzie si eficienta
Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este un proces susceptibil de a crea confuzie in randul alegatorilor. Prea multe buletine de vot – pentru primar, pentru consilieri locali, pentru presedinte de consiliu judetean, pentru consilieri judeteni, iar acum si pentru senatori si deputati – vor crea dificultate in identificarea de catre electori a propriilor alesi. Totusi, Lucian Bode crede ca lucrurile vor fi simplificate. „In 2008, parlamentarii au fost alesi ca niste primari pe mai multe comune. Promisiunile electorale facute in alegerile parlamentare au privit atributiile primarilor, ceea ce nu a fost tocmai bine. Acum, primarul, presedintele de consiliu judetean si parlamentarul vor fi obligati sa faca echipa si sa elaboreze un program comun. La ultimele alegeri, primarul care a fost ales a plecat in concediu in multe cazuri si a asteptat sa vada cine iese. Acum, nu va mai putea face asta”, a precizat Lucian Bode.
Confuzia poate aparea, totusi, in randul electoratului care nu va mai putea face distinctie intre caracteristicile reprezentantilor pentru care este chemat sa voteze. Chiar si partidele politice vor fi puse intr-o situatie de imprevizibilitate a rezultatelor electorale. Alegerile din 2008 la nivelul judetului Salaj a produs si situatii in care, la scrutinul local, un primar a primit majoritatea voturilor, iar la alegerile parlamentare, reprezentantul altui partid a obtinut consensul comunitatii.
Un exemplu in acest sens poate fi comuna Surduc. In primul tur de scrutin din 2008 pentru alegerea primarului, la Surduc, reprezentantul liberalilor Dan Chira a reusit obtinerea a 47,40 la suta din voturi si accederea in turul doi de scrutin care i-a adus si fotoliul de primar. Cateva luni mai tarziu, la alegerile parlamentare din noiembrie 2008, lucrurile s-au schimbat, candidatul liberalilor obtinand doar 26,15 la suta din voturi, pe primul loc fiind candidatul PSD Iuliu Nosa cu un procent de 43,15 din voturile exprimate. La Mesesenii de Jos, diferenta dintre cele doua tipuri de alegeri in 2008 a fost si mai evidenta. Daca primarul Sandu Berceanu (PSD) a reusit obtinerea mandatului din primul tur cu 64,59 la suta din voturi, la parlamentare reprezentantul aceluiasi partid a obtinut doar 27,18 la suta, cele mai multe voturi mergand spre PDL, unde Lucian Bode a reusit sa obtina 35,08 procente.
Aceste diferente intre optiunile electorale ale comunitatilor nu vor mai exista in cazul comasarii alegerilor, insa nimeni nu poate previziona care optiuni vor prevala – primarul va duce electoratul inspre parlamentarul propriu sau invers.
Mai putini deputati in Salaj si primari cu mandate prelungite
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...