În momentul de față, județul Sălaj are o sută de medici de familie. Dintre aceștia, 53 activează în mediul urban, în timp ce 47 își desfășoară activitatea în mediul rural.
Luand în calcul media, la nivel național, de 1.800 de locuitori ca număr optim de persoane înscrise pe lista unui medic de familie pentru asigurarea unui nivel de calitate a asistenței medicale, în judet ne confruntăm cu un deficit de 19 medici de familie. Ar fi nevoie de încă 13 medici în mediul rural și de alți 6 în orașe, spun reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sălaj.
Precizările au fost făcute în cadrul ședinței lunare a Comisiei de dialog social, desfășurată miercuri, 23 august, la Prefectură.
Potrivit datelor furnizate, în prezent există 13 comune fără medic de familie titular. E vorba despre Bănișor, Benesat, Camăr, Coșeiu, Crișeni, Fildu de Jos, Lozna, Poiana Blenchii, Românași, Rus, Treznea, Zalha și, de curând, din 18 august, Șamșud.
Pentru aceste localități se asigură asistență medicală primară prin punctele de lucru (la Crișeni, Benesat, Lozna, Românași, Rus, Treznea și Tihău) și prin medicii de familie din localitățile învecinate.
Pentru atragerea medicilor și pentru a crea o stare de stabilitate în mediul rural, legea prevede acordarea unui procent de majorare a punctajului “per capita” cabinetelor din aceste zone, în funcție de condițiile de desfășurare a activității. În Sălaj, procentul acordat variază între de la 1% la Crișeni, de exemplu, 3% la Bocșa sau Vârșolț, până la 57% la Șimișna.
Potrivit Casei Județene de Sănătate, 38 de medici primesc în plus sub 10%, 14 medici primesc între 11 și 20%, un medic se încadrează la categoria între 31-40%, în timp ce doi medici primesc procent de majorare a punctajului “per capita” între 51 și 60%.
Reprezentanții instituției au precizat că au încercat, în colaborare cu DSP, Colegiul Medicilor din România și autoritățile locale din localitățile deficitare din punct de vedere al existenței medicilor de familie să facă cunoscute, în județele învecinate, locațiile neîncadrate cu medici, să aplice corect dispozițiile legale privind condițiile dificile de activitate, iar consiliile locale să acorde diverse facilități medicilor care se stabilesc în zonă.
Pe listele medicilor de familie din Sălaj figurau înscrise, la finele lunii iunie 2023, un număr total de 207.366 de persoane, din care 110.589 în mediul urban și 96.777 de persoane în mediul rural. Din totalul acestora, 174.185 de sălăjeni sunt asigurați (84%%), iar 33.181 sunt persoane neasigurate (16%).
În vederea asigurării continuității asistenței medicale primare și în afara programului normal de lucru, la nivelul județului Sălaj funcționează 5 centre de permanență, la Zalău, Crasna, Cehu Silvaniei, Hida și Șimișna, unde își desfășoară activitatea, acordând servicii medicale în regim de gardă, 25 de medici de familie.
În cadrul contractului cu casele de asigurări de sănătate pentru asistența medicală primară, serviciile acordate sunt numai pentru persoanele înscrise pe lista medicului respectiv, iar serviciile în regim de gardă se acordă tuturor persoanelor din teritoriul arondat centrului de permanenţă, indiferent pe lista cărui medic de familie sunt înscrise și indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat.
Referitor la farmacii, în Sălaj avem 30 în mediul urban, 35 farmacii în mediul rural și 19 puncte de lucru ale farmaciilor în mediul rural. Există 6 comune în care funcționează 2 farmacii (Sărmășag, Ip, Nușfalău, Ileanda, Hereclean) sau 4 farmacii (Crasna). Prezența farmaciilor este corelată cu existența medicilor de familie în localitatea respectivă. În comunele unde nu există medic de familie sunt doar puncte de lucru ale farmaciilor (Camăr, Bănișor, Fildu de Jos).
Pentru informarea la zi a asiguraților și a celor interesați, pe site-ul CAS Sălaj (www.cnas.ro/cassalaj) sunt postate toate informațiile legate de relația contractuală cu furnizorii, adrese de contact, valoare contract, valoare lunară decontată etc.