Nivelul glucozei la persoanele cu diabet poate fi mentinut la un nivel normal cu ajutorul catorva legume si fructe aflate la indemana oricui.

Diabetul a devenit in ultimii ani una dintre cele mai des intalnite boli din Salaj, fiind inregistrata o incidenta de 480 de cazuri la suta de mii de locuitori, judetul nostru situandu-se intre primele patru judete din tara la numarul de diabetici. Boala este caracterizata de niveluri ridicate de zahar simplu in sange, ca rezultat al unei dereglari a secretiei si actiunii insulinei. Aparitia diabetului se datoreaza, in principal, tulburarilor metabolice si obezitatii, factori care promoveaza si evolutia bolilor de inima. Diabetul afecteaza in timp rinichii, ochii si nervii. Pe langa tratamentele medicamentoase, alimentatia este foarte importanta in prevenirea diabetului si mentinerea nivelurilor scazute de glucoza la persoanele cu diabet. De exemplu, cartofii, cerealele integrale, fasolea si orezul sunt recomandate de medici bolnavilor de diabet pentru ca acei carbohidrati complecsi pe care le contin se digera lent si elibereaza treptat glucoza in sange, ajutand la mentinerea nivelurilor normale ale acesteia. Fasolea contine si fibre dietetice, la fel si lintea sau sparanghelul. Fibrele ajuta la scaderea colesterolului din ser si previn cresterea in greutate. Nucile, fructele acestui sezon ce se gasesc in orice gospodarie a salajenilor, sunt recomandate pentru scaderea nivelurilor glucozei din sange. Tot nucile sunt utile si pentru controlul bolilor de inima si mentinerea greutatii. Pentru ca persoanele cu diabet sufera adesea de probleme vasculare, o dieta bogata in vitamina C ajuta la protejarea venelor si a tesuturilor. Asadar, lamaile, portocalele, grapefruit-ul, merele ar trebui consumate frecvent. Nu sunt recomandate bananele, pepenele rosu, strugurii, grasimile, dulciurile, laptele gras. Se pot consuma oua ocazional, de preferat fara galbenus deoarece influienteaza nivelul colesterolului. Ceapa si usturoiul sunt, de departe, cele mai benefice legume pentru scaderea nuvelului glicemiei. Consumul regulat de spanac, varza sau laptuci reduce riscul de diabet de Tip II, forma cea mai raspandita a diabetului care se dezvolta treptat si afecteaza de obicei persoanele cu varste peste 40 de ani.

Simptomele diabetului

Cercetatorii spun ca simptomele cele mai des intalnite ale bolii sunt urinarea frecventa si excesiva, sete excesiva, scadere brusca in greutate, oboseala, foame marita, infectii repetate ale tractului urinar sau vaginale.