“Nu amestecați pilele politice cu cei care muncesc!” / “Nu toți bugetarii au salarii nesimțite!”

 

Angajații Agenției Județene pentru Plăți și Inspecții Sociale Sălaj (AJPIS) au declanșat, joi dimineața, un protest spontan, nemulțumiți de condițiile în care își desfășoară activitatea. Schema de personal este subdimensionată, volumul de muncă este foarte mare, iar salariile lor nu pot fi încadrate în rândul celor “nesimțite”.

Nici activitatea curentă, nici activitatea cu publicul nu au fost afectate.

Angajații de la AJPIS Sălaj, la fel ca numeroși colegi de-ai lor din țară, sunt nemulțumiți că trebuie să suporte consecințele faptelor celor câțiva inspectori de la Târgu Mureș și Ilfov, aflați acum în atenția organelor de cercetare penală ca urmare a scandalurilor generate de descoperirea acelor azile ale groazei.

De aici a pornit, practic, această vânătoare de vrăjitoare, cu accent politic, în rândul mai multor instituții, vizate acum de reorganizări. Angajații fără pile se tem că ar putea fi primii puși pe liber.

O problemă o reprezintă, așadar, intenția guvernanților de a comasa AJPIS-urile cu alte instituții din subordinea Ministerului Muncii (AJOFM, ITM, CJP). O astfel de măsură ar duce la concedieri, în condițiile în care personalul este deja prea puțin raportat la volumul de muncă, iar angajații se tem că cei care vor pleca primii vor fi tocmai cei care muncesc, nicidecum pilele de partid.

“Angajații de la AJPIS Sălaj nu se încadrează în rândul bugetarilor care încasează acele salarii <nesimțite>. Salariul mediu net la nivelul instituției este de aproximativ 3.700 lei pe lună. Oamenii au dreptate. Schema de personal este deficitară, iar volumul de muncă este mare, spune directorul AJPIS Sălaj, Mircea Pop.

Acesta mai precizează că AJPIS nu înseamnă doar inspecție socială, acest segment reprezentând doar 10 la sută din toată activitatea derulată.

Potrivit directorului, sarcinile instituției s-au tot înmulțit în ultimii ani, însă personalul a rămas același. Peste 40 de tipuri de plăți, de la alocații și indemnizații, până la ajutoarele de handicap sau plățile aferente bolnavilor cu HIV sau TBC se derulează prin intermediul AJPIS, lună de lună. Vorbim, lunar, de sume de bani care depășesc 4 milioane de euro.

Nu doar volumul de muncă e mare pentru cei 28 de angajați (cu tot cu director), ci și răspunderea. La nivelul AJPIS Sălaj, spre deosebire de alte instituții din ograda Ministerului Muncii, nu există nici director economic, nici șef serviciu, în ciuda sumelor enorme pe care le gestionează.

Cât despre o eventuală comasare, directorul AJPIS Sălaj consideră că măsura ar putea genera o blocare a sistemului social, din cauza bulversării create și a insuficienței de personal.