Sfântul Matia este cinstit de Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică în fiecare an, la 9 august. Matia a fost ales în rândul celor doisprezece apostoli în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți. Evanghelistul Luca ne relatează acest episod în Faptele Apostolilor: “și au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis și Iustus, și pe Matia. Și, rugându-se, au zis: <Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care dintre aceștia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care a căzut Iuda, ca să meargă în locul lui>. Și au tras la sorți; și sorțul a căzut pe Matia; și el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli”. Fapte 1:23-26).

Matia s-a născut în Betleem, din tribul lui Iuda, și a studiat Cărțile Legii cu sfântul Simeon. El a vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia și Etiopia.

Potrivit unor documente, apostolul Matia ar fi fost martirizat în Etiopia, în vreme ce alte scrieri vorbesc de plecarea sa din Etiopia spre Macedonia și Iudeea, locuri unde va vesti învățătura lui Hristos. Acestea din urmă documente vorbesc de aducerea sa la Templu, din porunca arhiereului Anania, spre a răspunde acuzațiilor aduse de iudei că propovăduiește un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul. Pentru că a refuzat să-și renege credința în Hristos, Matia a fost bătut cu pietre până la moarte.

Potrivit tradiției, moaștele sfântului Matia au fost aduse la Roma de împărăteasa Elena, în anul 324. O parte din ele a fost trimisă în Trier, cel mai vechi oraș din Germania. Aici, ele au fost descoperite în urma unor lucrări de restaurare a unei biserici. După această descoperire, ele au fost mutate în biserica abatiei benedictine, care își va lua numele apostolului Matia. Aceasta abatie este în prezent un mare centru de pelerinaj pentru Biserica Romano-Catolică.

Iată, din nou, garanția pe care ne-o oferă apostolii cu privire la sinceritatea și credibilitatea crezului lor: viața, dăruită până la sacrificiul suprem. Oamenii aceștia, presărați de-a lungul fiecărei generații, au fost dispuși să accepte totul, pentru ca adevărul să dăinuie, pentru ca noi, cei de astăzi, să credem în Evanghelie și să trăim corespunzător și deplin.

Sursa: crestinortodox.ro