Zeci de mii de romani si-au pierdut locul de munca in ultimele cinci luni de zile si multi altii risca sa mearga pe aceleasi urme. Pe langa faptul ca salariile romanilor sunt mici, intra in somaj pe bani si mai putini. Care intra. Ajutorul de somaj este de 75% din salariul minim pe economie plus un procent cuprins intre 3 si 10% din media veniturilor pe ultimul an, conform carora s-au platit contributii la stat.
In comparatie cu alti someri europeni, romanii au cea mai mica indemnizatie de somaj. Calculata potrivit aceluiasi salariu, indemnizatia din Romania este de cel putin doua ori mai mica decat a altor cetateni ai UE.
Potrivit unui studiu, contributiile la fondurile de somaj ale angajatilor si angajatorilor sunt de 3,3% din salariu in Germania, 6,4% in Franta, 7,3% in Spania, 8,25% in Olanda si 34,75% in Portugalia, in timp ce in Romania sunt de 1%. In ceea ce priveste durata somajului platit, in alte tari comunitare ajunge pana la 24 de luni, 36 sau chiar 38 de luni – in Portugalia, iar in Belgia este nelimitat. In Romania, perioada de somaj este de maxim 12 luni, prelungita, recent, cu trei luni, ca masura anticriza, dar numai pentru cei care devin someri pana la sfarsitul anului.
Cu toate ca avem cele mai mici indemnizatii, executivul planuieste sa le faca si mai mici. Calcularea somajului s-ar putea schimba, in detrimentul celui care il solicita. Indemnizatia ar putea fi stabilita in functie de buget, independent de salariul minim pe economie, astfel incat nivelul acesteia sa fie mai mic decat in prezent, avand in vedere ca in ultima perioada a crescut numarul somerilor.
Somajul – povara… chiorului
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...