La nivelul judeţului Sălaj, 47 de fermieri au accesat programul Tomata 2023, 18 dintre aceştia fiind tineri fermieri.

Fermierul Vasile Bodea, din Hida, este unul din beneficiarii programului de susținere a producției de tomate în spații protejate pentru anul 2023. Acesta cultivă, în serele din Hida, peste un hectar de teren cu diverse legume, printre care şi roşiile subvenţionate prin programul Tomata 2023, pe care comercializează în pieţele din Cluj-Napoca.

“Cultivăm un soi de roşii roze, care sunt foarte gustoase şi apropiate de cele din grădina bunicilor noştri. Clienţii pot fi păcăliţi o dată de aspectul exterior al roşiilor, dar a doua oară nu mai cumpără de la tine, dacă roşiile nu au şi gust”, susţine Vasile Bodea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un alt fermier inclus în program este Simona Florina Chiş, din localitatea Ortelec, roşiile produse în serele de aici fiind comercializate la magazinele din Zalău.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ambii fermieri au fost vizitaţi, vineri, de prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, însoţit de directorul adjunct al Direcţiei Agricole Sălaj, Romulus Turian şi Mirela Oprea, consilier în cadrul Direcţiei Agricole Sălaj.

“Programul guvernamental de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii şi-a propus sprijinirea producătorilor agricoli din România, asigurându-se totodată necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă. Am vizitat, astăzi, doi producători locali, pentru a vedea modul de derulare a programului la nivel judeţean şi părerea fermierilor despre sprijinul guvernamental primit. În ambele situaţii, fermierii mi-au confirmat utilitatea subvenţiei primite în reducerea cheltuielor cu achiziţionarea seminţelor şi a combustibilului necesar încălzirii serelor”, a precizat prefectul Dari Toma, la finalizarea vizitei în cele două ferme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ajutorul de minimis pentru programul Tomata 2023 este stabilit la un cuantum de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim trei tone de roșii.