“Au scăzut prețurile la alimente chiar și cu 30-50 la sută!” Grozava veste vine de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care adaugă că această măsură reduce inflația și este un ajutor pentru românii cu venituri mici și medii.
“Este 1 august și prețurile la 14 alimente care fac parte din coșul de cumpărături de bază au scăzut chiar până la 50%, așa cum ne-am asumat! Măsura PSD se dovedește viabilă din punct de vedere economic, iar criticii care acuzau intervenția statului în economie și, timp de o lună, au desființat-o fără nicio bază, văd astăzi că au greșit! Conform INS, inflația pe luna iunie a fost de 10,3%, deci scăderea prețurilor la alimentele de bază înseamnă o creștere reală a puterii de cumpărare a românilor! Această măsură utilă va contribui și la reducerea inflației a cărei creștere a fost influențată de prețurile la energie și alimente! Le mulțumesc tuturor pentru susținere, le mulțumesc reprezentanților lanțurilor de supermarket-uri și procesatorilor alături de care am lucrat la acest proiect, care astăzi a devenit o promisiune onorată a PSD și un sprijin real pentru români”, spune, triumfător, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Într-adevăr, dacă dăm o tură prin magazine vom vedea prețuri mai mici pentru cele 14 produse considerate de bază de către politicieni. Dar vedem, de asemenea, la o privire mai atentă, cî mulți comercianți au avut grijă ca ce pierd pe o parte să recupereze pe alta. Așa se face că, la mai multe produse care u au fost trecute pe lista Guvernului, prețurile au crescut, tot din 1 august. Iar românul de rând, cel mai probabil, va da pe mere ce economisește pe pere.
Din 1 august, prin ordonanță de urgență, adosul comercial pentru 14 grupe de produse alimentare a fost limitat, pentru o perioadă de 3 luni.
Alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; laptele de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânza telemea de vacă vrac, iaurtul simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făina albă de grâu “000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carnea proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carnea proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.
Procedura de formare a preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute.
Cine nu respectă prevederile va fi sancționat cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.
La fermieri nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu se va interveni în niciun fel la stabilirea preţurilor pe piaţă, a dat asigurări ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maxim 20% faţă de costul de producţie al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe şi indirecte. Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale, a explicat Florin Barbu.