Pretul legumelor si fructelor comercializate in targurile si pietele din Salaj au crescut in ultima perioada de parca am avea de-a face cu trufandale. Gospodinele care nu si-au facut din vreme proviziile pentru iarna, au de cheltuit ceva mai mult. Si cum orice poveste incepe cu o veste buna si o veste rea ne-am gandit sa va spunem vestea cea buna si anume ca pretul cartofilor a ajuns la 80 de bani pe kilogram, iar al verzei tot la 80 de bani. Vestea este buna pentru cei ce cumpara, ca pentru producatori e o dezamagire totala. Dar asta-i piata, cererea si oferta. In piata agroalimentara din buricul Zalaului, comerciantii au crescut pretul rosiilor la 5-5,5 lei kilogramul. Un kilogram de ardei gras costa 3 lei, iar un kilogram de gogosari 3,5-4 lei. O majorare de 1-1,5 lei a fost constatata si la castraveti, care se vindeau in plina vara cu cel mult un leu kilogramul, iar vineri puteau fi cumparati cu 2-2,5 lei kilogramul. Comerciantii (folosesc acest termen pentru ca in piata Zalaului, ca de fapt si in celelalte piete din orasele salajene doar zece la suta sunt producatori agricoli autentici) au majorat si preturile fructelor cu pana la 3 lei, astfel ca pretul unui kilogram de struguri a ajuns la 6-7 lei, al unuia de prune la 4,5 lei, perele costa intre 4-5 lei, iar merele 3-3,5 lei. Si capatana de salata care pana prin septembrie o puteai cumpara cu 50 de bani acum se vinde cu 2 lei. Cu mici exceptii fructele si legumele provin din import: rosii si castraveti din Ungaria, struguri din Italia si Grecia, mere tot de prin strainataturi injectate si tratate cu tot felul de substante pentru a se pastra prin timp.
De sarbatori, legume proaspete din serele „Citadinului”
Primarul Radu Capilnasiu nu are pretentia ca va genera o modificare a preturilor la legumele din piata Zalaului, dar ideea sa de a cultiva legume de sezon in cateva sere ale firmei „Citadin” ar putea fi un castig si pentru unitate si pentru cetateni. „In serele , afirma prim-edilul, exista deja rosii si salata care vor fi valorificate pe piata in luna decembrie, in preajma sarbatorilor de iarna. Daca ne acoperim costurile de productie si scoatem si un minim de profit, inseamna ca nu ne-am irosit timpul degeaba”. Deocamdata legumele sunt cultivate pe o suprafata de 300 de metri patrati, dar intentia conducerii societatii este de a extinde aceasta suprafata si de a o exploata la maxim prin culturi duble sau chiar triple.
S-a dublat pretul fructelor si legumelor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...