„Cui nu-i convine, sa renunte la contractul cu Casa”
Ieftinirea medicamentelor, incepand cu 1 aprilie, ii nemultumeste pe farmacisti, care sustin ca pierd foarte multi bani. La inceputul acestui an, Ministerul Sanatatii a decis ca, preturile medicamentelor din import sa reprezinte o medie a celor mai mici preturi din 12 tari ale Uniunii Europene. Decizia a fost luata dupa o consultare prealabila cu importatorii, distribuitorii si reprezentantii farmacistilor. „Urmare a acestei decizii, ne-a spus Marius Tautu, directorul interimar al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, preturile medicamentelor din import au scazut cu 10-11%. Si pentru ca la medicamentele romanesti, preturile au crescut, pe ansamblu, reducerea este de 6-7 procente”.
De ce se plang farmacistii? Pentru ca, medicamentele primite inainte de 1 aprilie vor fi vandute la preturi mai mici. Numai ca, spune directorul CAS Salaj, „aceste reduceri au la baza o lege, cu care a fost de-acord inclusiv Colegiul farmacistilor”. Si adauga: „Cui nu-i convine, poate vinde cu ce pret vrea, dar renunta la contractul cu Casa. Atunci cand au crescut preturile medicamentelor, n-au spus nimic”.
Marius Tautu a declarat ca farmaciilor li s-au decontat, la termen, toate medicamentele. Pentru medicamentele din programele de sanatate (cancer, diabet s.a.), CAS Salaj deconteaza facturile la 30 de zile, iar pentru retetele gratuite si compensate, la 60 de zile (conform legii).
Farmaciile mici s-ar putea inchide
Presedintele Colegiului farmacistilor Salaj, Lucia Calb, considera ca Ministerul Sanatatii nu a procedat corect. „Trebuia sa ne lase sa vindem medicamentele din stoc la preturile vechi. Asa cum s-a procedat, ni s-au luat bani din buzunar”. In opinia doamnei Calb, toate farmaciile pierd din diferenta de pret. Iar pierderile sunt cu atat mai mari cu cat produsele pe stoc (achizitionate inainte de 1 aprilie) au fost mai multe. Lucia Calb nu exclude ca farmaciile mai mici sa aiba probleme si sa fie obligate sa se inchida.
Medicamentele din import reprezinta aproximativ 70% din consumul total.