Martirologiul Roman îl comemorează pe Sfântul Frederic de Utrecht la data de 18 iulie.

Viaţa sfântului Frederic este foarte puţin cunoscută, deşi numele lui este unul dintre cele mai răspândite, îndeosebi în ţinuturile de limbă germană. Despre Sfântul Frederic se ştie că a fost episcop de Utrecht (astăzi, mare oraş în Olanda) pe vremea lui Ludovic I cel Pios, rege al francilor şi împărat al Occidentului. Deoarece soţia lui Ludovic, împărăteasa Iuditha, avea o purtare dezordonată, episcopul, asemenea Sfântului Ioan Botezătorul, şi-a făcut datoria şi de mai multe ori i-a atras atenţia asupra greşelilor ce le făcea. Drept răspuns, se pare că împărăteasa a pus la cale asasinarea lui Frederic, asasinare ce a avut loc în anul 838.

Numele Frederic este compus din două elemente; prima parte este cuvântul vechi german frithul, sau fridhul, care înseamnă: protecţie, apărare, ocrotire dătătoare de pace (de unde provine cuvântul german Friede – pace); al doilea element este cuvântul rik – domn, stăpân, bogat; alăturate, aceste elemente au înţelesul de „om care stăpâneşte în pace”, „om care îşi apără averea prin metode paşnice”, „om a cărui bogăţie este pacea”. Probabil că dorinţa de o viaţă paşnică pentru copiii lor i-a făcut pe mulţi părinţi să le dea numele de: Friedrich în germană, Federico în italiană, Frederic în franceză (cu prescurtări: Fréri, Frary, Ferry, Fery), Frederic în română; există şi forma feminină Friedricha, sau Federica.

Istoria ne arată însă că mulţi dintre cei cu astfel de nume au fost războinici aprigi, uneori sângeroşi. Sfântul episcop Frederic, primind să apere cu preţul vieţii sale demnitatea şi puritatea vieţii de familie, a contribuit la apărarea unuia dintre principalele izvoare ale păcii.

Sursa: “Vieţile sfinţilor”, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.