Posibilitatea de a fi condamnat cu suspendare a fost eliminată!

Polițiștii rutieri și cei de prevenire din județul Sălaj au desfășurat, în 12 iulie, o activitate informativă, în rândul conducătorilor auto din municipiul Zalău, cu privire la riscurile asociate consumului de alcool sau droguri la volan și a conducerii fără permis de conducere.

Scopul activității a fost informarea conducătorilor auto cu privire la modificările Codului Penal prin Legea nr. 213/2023, modificări ce privesc șoferii care comit un accident rutier soldat cu pierderi de vieți, în timp ce se află sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără a deține permis de conducere.

Legea are ca obiect de reglementare completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009, astfel încât să nu poată fi dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Astfel, conducătorul auto, aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei. Mai exact, nu se va mai putea stabili suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cazul uciderii din culpă, într-un accident rutier, a unei persoane, dacă șoferul nu deține permis de conducere sau conduce vehiculul sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive. Aceeași regulă se va aplica și dacă, prin fapta săvârșită, șoferul a cauzat moartea a două sau mai multor persoane.

Posibilitatea suspendării executării pedepsei cu închisoarea s-a eliminat din 13 iulie, în cazul celor care deși au consumat alcool sau droguri ori nu dețin permis de conducere, s-au urcat la volan și au produs un accident mortal, potrivit unei legi oficializate luni. Asta înseamnă că, în astfel de cazuri, șoferii vinovați nu vor mai putea scăpa de executarea pedepsei cu închisoarea.

Totodată, cu această ocazie, polițiștii de prevenire sălăjeni le-au prezentat conducătorilor auto importanța comportamentului preventiv în trafic, esențial în prevenirea implicării în accidente de circulație, care pot avea urmări dintre cele mai grave, le-au oferit recomandări cu privire la prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați conducătorii de motociclete sau mopede, având în vedere că, odată cu încălzirea vremii, prezența acestora în trafic va fi constantă, precum și prezentarea principalele modalități prin care pot evita să devină victima unor furturi din auto, indiferent dacă se află sau nu în concediu.

Polițiștii sălăjeni vor desfășura astfel de acțiuni și în perioada următoare, pentru informarea tuturor participanților la trafic cu privire la noile modificări legislative.