Dăunătorul care ne atacă legumele – omida fructificațiilor – Helicoverpa armigera.
Cunoscută sub denumirea de omida fructelor este o insectă deosebit de periculoasă care atacă cu precădere culturile de tomate, ardei, fasole, mazăre, vinete.
Atacă atât culturile din câmp cât și pe cele din spații protejate – sere, solarii.
Larvele (omizile) atacă cu preponderență în perioada iunie – septembrie.
Semnele atacului:
– Larvele (omizile) atacă culturile de tomate și ardei producând pagube însemnate. La început rod epiderma frunzei după care atacă și fructele – pătrund în interiorul acestora și consumă pulpa și semințele și își lasă excrementele în fruct.
Odată pătrunse în fruct larvele sunt greu de combătut – insecticidele acționând asupra lor când trec de la un fruct la altul.
O singura omidă poate ataca toate fructele dintr-un ciorchine la tomate.
– Fructele atacate devin lipsite de consistență, își pierd valoarea comercială și putrezesc ușor.
Pentru prevenirea și combaterea dăunătorului recomandăm tratamente cu insecticidele:
– MAVRIK – 0,5 l/ha ( 5 ml/10l apa).
– ZEBRA – 0,2 l/ha ( 2ml/10l apa).
– CORAGEN – 100 – 175 ml/ha (1,5 ml/10l apa).
Tratamentele se execută utilizând alternativ produsele la 7-10 zile între ele în funcție de intensitatea atacului.
La fiecare soluție preparată este bine să adaugăm adjuvantul SOLVANT – 0,1 – 0,2 l/ha pentru o eficiență mai bună a tratamentului.
Aveți grijă de culturile dumneavoastră!