Necesarul de vaccin antigripal la nivel de judet este de opt ori mai mare decat dozele de vaccin distribuite. Persoanele cu risc isi cumpara vaccinul.
Ministerul Sanatatii nu a achizitionat in timp util vaccinul antigripal, astfel ca cele 6500 de doze de vaccin distribuite medicilor de familie din Salaj pana in prezent sunt insuficiente. Medicii de familie din judet reclama ca numarul solicitarilor de imunizare impotriva gripei sezoniere este mult mai mare comparativ cu dozele de vaccin primite de la Directia de Sanatate Publica (DSP), ceea ce atrage nemultumirea pacientilor. Unii pacienti cu risc decid sa isi achizitioneze singuri vaccinul, chiar daca ar trebui sa beneficieze de imunizare gratuita. „Pentru intarzierea Ministerului Sanatatii in achizitionarea vaccinurilor antigripale suntem noi vinovati. Avem foarte multe solicitari de imunizare dar nu sunt suficiente vaccinurile. Pacientii se cearta cu noi si aleg sa dea 20-30 de lei pe un vaccin. Daca se dorea o campanie eficienta de imunizare impotriva gripei, s-ar fi asigurat din timp vaccinul necesar. Prin luna februarie, oficialii se vor plange ca au ramas cu vaccinurile pe stoc, vor expira si astfel se arunca banii din bugetul si asa sarac”, spune un medic de familie din Zalau. Medicul spune ca ar avea nevoie de peste 1000 de doze de vaccin antigripal, insa a primit doar 200. Numarul pacientilor care solicita imunizarea creste pe zi ce trece, mai ales ca schimbarile de temperatura din ultima perioada atrag tot mai multe cazuri de viroze.
Inca 47 de mii de vaccinuri necesare in Salaj
Din datele puse la dispozitie de catre Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj reiese ca la nivelul judetului nostru sunt necesare 54 de mii de doze de vaccin, din care s-au asigurat pana in prezent 6500. Pentru acoperirea necesarului, Ministerul Sanatatii va distribui diferenta de 47.500 de vaccinuri, insa nu se cunoaste data la care se va intampla acest lucru. Directorul DSP Salaj, dr. Ligia Marincas spune ca nu a primit date noi cu privire la stadiul achizitiei si distributiei vaccinurilor. „Nu avem in acest moment date noi fata de ce v-am comunicat pana acum. Pentru toate programele nationale, achizitiile sunt realizate de Minister doar ca, in acest an, s-a decis in mod expres ca o parte a vaccinurilor sa le achizitionam la nivel judetean pentru a putea incepe la timp imunizarea. Fiind vorba de sume mai mici la nivel de judet, procedura achizitiei nu urmareste acelasi curs precum licitatia la nivel national”, spune seful DSP Salaj.
Vina este a Ministerului…
Ministerul Sanatatii a demarat procedurile de achizitie la nivel national a vaccinului antigripal abia in luna octombrie, desi la sfarsitul aceleasi luni vaccinurile trebuiau sa fie distribuite deja medicilor de familie. Pentru a justifica intarzierea, ministrul Sanatatii Ritli Ladislau a comunicat ca imunizarea din acest sezon se face in doua etape. A alocat fonduri directiilor de sanatate publica judetene pentru achizitionarea a 6500 de doze de vaccin, iar diferenta necesara va fi achizitionata la nivel de minister. Ministrul Ritli preconizeaza ca diferenta de vaccinuri necesara la nivelul fiecarui judet va fi distribuita dupa 15 noiembrie, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Sanatatii. Beneficiarii campaniei de imunizare gratuita impotriva gripei sezoniere sunt varstnicii de peste 65 de ani, bolnavii cronici, copiii si batranii institutionalizati si cadrele medicale.
Vaccinarea impotriva gripei nemultumeste medicii si pacientii salajeni
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...