Calendarul ortodox și greco-catolic îl cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini.

Cuviosul Samson († 530) a fost rudă cu împăratul Constantin cel Mare (306-337).

Animat de dorința de a fi folositor aproapelui, a învățat Sfânta Scriptură, dar și cum să trateze bolnavii, la care s-a adăugat și darul lui Dumnezeu de a vindeca pe cei aflați în suferință. Pentru aceasta s-a învrednicit a face parte din ”doctorii cei fără de arginți.”

După trecerea la cele veșnice a părinților săi, doctorul Samson a împărțit averea sa săracilor și a eliberat și robii.

Apoi, și-a părăsit toate rudele și cunoscuții, a părăsit Roma și s-a dus în pustie. Samson a venit la Constantinopol și, găsindu-și o casă, primea în ea pe cei săraci și străini și pentru aceasta a fost numit „primitorul de străini”.

Samson primea la dânsul pe cei neputincioși, îi ajuta și vindeca de boli, nu numai prin procedeele medicale, ci și cu darul lui Dumnezeu.

Vestea minunatelor vindecări făcute de Samson a ajuns și la palatul împărătesc. Împăratul Justinian (527-565) se afla într-o mare infirmitate. A căutat cei mai buni doctori, dar niciunul nu reușise să-l vindece.

A visat într-o noapte un bărbat și l-a descris unuia dintre guvernatori. Acesta era prieten cu Samson și l-a adus pe acesta, deoarece corespundea descrierii. Samson a venit și l-a vindecat pe împărat și astfel a devenit schevofilax, adică păzitor al sfintelor vase ale bisericii mari din Constantinopol.

S-a îngrijit până la moarte de săraci precum se îngrijește părintele de copii. A trecut la cele veșnice în anul 530 și a fost îngropat în biserica Sfântului Mucenic Mochi. De-a lungul vremurilor, la mormântul său au fost atestate multe minuni.