S-au ivit noi oportunități de finanțare pentru realizarea proiectului integrat de infrastructură rutieră „Drumul Meseșului”. Acesta cuprinde trei drumuri județene din Sălaj: DJ 108A, DJ 108N și DJ 108R.
Pentru valorificarea posibilităților apărute ca urmare a lansării unui noul apel de finanțare în cadrul POAT, Consiliul Județean Sălaj pregătește aplicația de finanțare și anexele aferente și pentru alte două obiective de investiție, cu lucrări propuse spre finanțare în cadrul POR 2021 – 2027. E vorba despre reabilitarea DJ 109R: DN 1G (Chendrea) – Gălpâia – Romita (DJ 108A) și reabilitarea și modernizarea DJ 109P: DN 1H – Halmășd – Cerâșa – Cosniciu de Jos– Ip – Zăuan Băi – Camăr – limită județ Satu-Mare.

Implementarea acestor proiecte va însemna asigurarea conectivității directe și indirecte la rețeaua și rețeaua națională de drumuri, asigurarea mobilității în interiorul județului și regiunii prin conexiunea la rețeaua de drumuri naționale DN 1F (E81): Cluj-Napoca – Satu-Mare –frontieră cu Ucraina, DN 1H
(E85): limită județ Bihor (DN 1/E60) – limită județ Maramureș (DN 1C) şi DN 1G; creșterea siguranței rutiere prin refacerea integrală a sistemului rutier și îmbunătățirea acestuia; dezvoltarea economică și turistică a județului Sălaj prin facilitarea schimbului de produse și servicii din zonă, precum și facilitarea accesului turiștilor, având în vedere că traseul asigură legătura municipiului reședință de județ cu municipiile Cluj Napoca, Baia Mare, Satu Mare, Oradea, precum și accesul la obiective turistice de interes național situate pe traseul celor două drumuri județene.

Obiectivele de infrastructură rutieră propuse sunt localizate în zona de vest, centru și nord a județului Sălaj. Traseul celor două drumuri totalizează 31,699 km (8,60 km – DJ 109R și 23,099 km – DJ 109P) și traversează comunele Halmășd, Ip, Camăr (DJ 109P), precum și comunele Bălan și Românași (DJ 109R).

Un număr de 895 firme sunt situate în zona deservită în prezent de cele două sectoare de drum.
În plus, zonele traversate prezintă potențial turistic pe care o infrastructură rutieră modernizată l-ar putea pune în valoare, asigurând turiștilor accesul la o serie de obiective turistice situate pe aceste trasee: Biserica “Sfântul Dumitru” Pădurea Lapiș din Halmășd; Castelul medieval Bathory, Sinagoga și Muzeul holocaustului din Șimleu Silvaniei; Casa memorială Iuliu Maniu din Bădăcin; Monumentul eroilor martiri din localitatea Ip; Siturile arheologice din localitățile Cosniciu de Jos și Zăuan; Situl arheologic și localitatea Românași; Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Chichișa și din Ciumărna; Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Romita; Monumentul eroilor din cimitirul Chendrea; Grădina Zmeilor din localitatea Bălan.

Prin depunerea aplicației de finanțare, Cosiliul Județean Sălaj va obține o finanțare pentru documentațiile tehnice aferente celor două obiective de investiție în cuantum total de 2.931.775 lei (cu TVA), respectiv
590.726,38 euro, sumele reprezentând 98 % din totalul cheltuielilor eligibile.
Întrucât perioada de depunere a aplicației este foarte scurtă, respectiv 12 iunie – 23 iunie, consilierii județeni au fost convocați luni, 19 iunie, în ședință extraordinară. Asta pentru că a fost nevoie, în prealabil, și de aprobarea “memoriului justificativ al impactului asupra dezvoltării economice la nivel județean a proiectelor din domeniul infrastructurii rutiere DJ 109R și DJ 109P”. Proiectul a trecut cu unanimitate de voturi.