Compania de Apă Someș SA vrea să instaleze o centrală electrică fotovoltaică de mari dimensiuni, în Zalău, pe strada Spicului, în spate la RAR.
Aceasta ar urma să asigure consumul de energie electrică necesar procesului de epurare a apelor uzate în Staţia de epurare Zalău.
Pentru a putea demara proiectul, prin intermediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, finanțat prin POIM, Compania de Apă are nevoie de acordul Primăriei Zalău. Prin cererea trimisă municipalității, Compania de Apă Someş SA solicită sprijinul autorităţii publice locale în vederea instalării centralei electrice fotovoltaice, mai exact punerea la dispoziţie a amplasamentului.
Este vorba de un teren în suprafață de 38.545 metri pătrați, proprietatea publică a Municipiului
Zalău, situat pe strada Spicului nr. 5.
“Compania de Apă Someş SA a iniţiat un proiect de instalare de panouri fotovoltaice la şase obiective
ale sale, intitulat <Instalare centrală electrică fotovoltaică>, proiect finanţat prin POIM. Printre cele şase
obiective se află şi <Staţia de Epurare Zalău>, amplasat în Municipiul Zalău, Strada Spicului, nr. 5, cu
următoarele caracteristici: putere instalată 421,08 kWp; 8 invertoare PV de 50 kVA; putere de ieşire din invertoare 400 kW. La 24 mai 2023, printr-o adresă remisă Companiei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene ne solicită documente în completarea cererii noastre de finanţare, în vederea semnării contractului de finanţare. Un document solicitat este <Hotărâre de Consiliu Local privind punerea la dispoziţia proiectului a imobilului>. Prin urmare, vă rugăm să iniţiaţi demersurile de adoptare a unei Hotărâri a Consiliului Local Zalău prin care se pune la dispoziţia proiectului <Instalare centrală electrică fotovoltaică> a obiectivului <Staţia de Epurare Zalău>, amplasat în Municipiul Zalău, Strada Spicului, nr. 5″, explică reprezentanții companiei.
Mai mult, Compania de Apă Someș SA solicită administrației zălăuane să reconsidere intenția de a retrage din concesiunea companiei a unei părți din terenul aferent stației de epurare Zalău, tocmai pentru a putea implementa proiectul.
Tehnologiile moderne de epurare a apelor uzate comportă dezvoltări succesive în timp și care necesită investiţii în vederea promovării lor și de asemenea amplasamente pentru realizarea acestora. Aceste tehnologii vor duce la o epurare avansată, rezultând indicatori mult mai stricți decât cei existenţi în prezent și care vor fi preluaţi din directivele europene, fiind obligatorii, a adăugat Compania de Apă Someș SA, care a estimat și identificat un necesar de teren de circa 10.400 de metri pătrați pentru producerea a 1 MWh energie.