Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier este din 4 decembrie organismul unic de control in transportul rutier si preia atributiile ARR, RAR si CNADNR.
Atributiile de control in trafic in domeniul tran-sporturilor rutiere, exercitate in prezent de catre Autoritatea Rutiera Romana, Registrul Auto Roman si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), vor fi preluate incepand cu data de 4 decembrie de catre Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR). ARR sI RAR nu se vor desfiinta, insa nu vor mai avea atributii de control. Activitatea noii structurii a fost reglementata printr-o hotarare aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului. Potrivit ordonantei de urgenta, inspectorii ISCTR vor avea dreptul ca, la efectuarea controlului in trafic, sa „imobilizeze vehiculul rutier in conditii de siguranta si securitate ale transportului si, daca este cazul, sa procedeze la ridicarea placutelor de inmatriculare pana la indeplinirea conditiilor legale pentru continuarea efectuarii transportului; sa suspende dreptul de utilizare a vehiculului prin retinerea placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare; sa retina urmatoarele documente: licenta de transport, certificatul de transport in cont propriu, licenta de traseu, autorizatia speciala de transport, autorizatia de transport international sau documentul de transport persoane prin servicii ocazionale, precum si orice alte documente in legatura cu desfasurarea activitatii de transport rutier sau a activitatii de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere”.
Controalele in cascada mai eficiente
Actiunile de control vor fi desfasurate numai de catre inspectori „cu o pregatire profesionala care sa corespunda standardelor europene si care isi vor insusi bunele practici in domeniu implementate la nivel comunitar”. Reprezentantii Guvernului mai spun ca odata cu infiintarea noii structuri va fi eliminata posibilitatea „suprapunerii necontrolate” a verificarilor efectuate de mai multe entitati prin amplasarea punctelor de control „in cascada”, ceea ce face ca de multe ori acelasi autovehicul sa fie oprit succesiv de personalul de control al acestora.