In incercarea de a reduce evaziunea, Guvernul ar putea ucide mii de firme
Intr-un an de criza, cand mii de afaceri sunt amenintate de faliment, iar sute de mii de romani au ramas fara un loc de munca, guvernantii au copt o noua lege menita, spun ei, a atrage bani la bugetul statului si la a-i disciplina pe intreprinzatorii romani.
Astfel, Executivul a renuntat la varianta de impozitare cu 0,5% din cifra de afaceri, si a introdus, de la 1 mai, impozitul forfetar, aplicat pe categorii de contribuabili, in functie de nivelul cifrei de afaceri pe 2008. Astfel, indiferent daca fac sau nu profit, firmele romanesti vor fi nevoite sa plateasca statului, minim 2.200 de lei pe an (circa 500 de euro).
“Scopul impozitului forfetar nu a fost decat inlocuirea unei baze volatile de impozitare cu una controlabila. Ca atare, dorim sa eliminam sustragerile de la declararea unor venituri, iar acest lucru l-am facut pe baza unei analize foarte serioase, in ani de boom economic. Acest impozit minim este absolut necesar, este corect si asigura un tratament egal intre contribuabili. Este o dovada de respect fata de contribuabilul onest”, a explicat Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor.
Potrivit spuselor sale, in anii 2007-2008, din 617.000 de firme, 242.000 declara ca inregistreaza pierderi. “Peste 80% din acestea din urma sunt microintreprinderi. Circa 102.000, deci peste 48%, inregistreaza o cifra medie de afaceri de 8.000 de lei, adica 2.500 de euro pe an. Sa inteleg ca cifra de afaceri medie este de 200 de euro pe luna? Nu reprezinta nici macar salariul minim pe economie”, a precizat ministrul, adaugand ca, prin introducerea impozitului forfetar, veniturile la bugetul de stat vor creste cu peste 350 de milioane de lei.
Doar doua state au mai aplicat acest sistem de impozitare – Ungaria si Franta, dar au renuntat la el odata cu criza financiara.
Cum era de asteptat, noua taxa a starnit atat reactii pro, cat si contra in randul oamenilor de afaceri.
Florian Ignat, directorul Camerei de Comert si Industrie Salaj: “Orice nou impozit introdus pe capul firmelor nu poate decat sa aduca deservicii. Ma indoiesc ca va avea efectul scontat, si anume ca va rotunji bugetul statului. Din contra, cred ca va determina disparitia de pe piata a multe firme mici si mijlocii. Este o masura care nu face altceva decat sa puna sare pe rana economiei”.
Dumitru Rus, administrator Euro-Activ Zalau: “Este o hotarare buna, nu de alta, dar nu mi se pare normal ca aproape 250.000 de firme sa functioneze in continuare, desi nu au profit. Cu siguranta acestea isi desfasurau activitatea la negru. Prin plata impozitului forfetar, se asigura niste sume la bugetul statului”.
Daniel Samsudan, directorul Cesimex Cehu-Silvaniei: “In forma lui de aplicare, impozitul forfetar va afecta IMM-urile, in conditiile in care foarte putine realizeaza venituri suficiente pentru a-si acoperi cheltuielile. |i sa nu uitam ca multi intreprinzatori sunt abia la inceput de drum, inca se chinuie sa-si puna pe roate afacerile. Ideea unui astfel de impozit s-a bazat pe faptul ca multe firme isi desfasoara activitatea la negru, fara sa achite nimic la stat. Este posibil, insa, ca in acest fel, micile afaceri sa se inchida”.
Viorel Ratiu, presedintele Uniunii Judetene a Cooperatiei Mestesugaresti Salaj: “Cooperativele mestesugaresti vor fi primele care au de suferit. Partenerii nostri din strainatate nu mai au desfacere, motiv pentru care contractele incheiate cu ei sunt in stagnare. Daca nu producem, de unde sa avem bani sa platim impozitul forfetar? Pragurile impuse ne vor duce la faliment”.
Emanoil Gardan, manager general Grupul de Firme Complex Service: “Foarte multe microintreprinderi si intreprinderi mici de buna credinta vor fi afectate negativ. In schimb, cele care lucreaza in zona gri si neagra a pietei vor fi obligate sa iasa la lumina. Prin introducerea acestei dari, vor supravietui doar firmele viabile. Totusi, este discutabil momentul ales. Foamea de bani pentru bugetul de stat i-a impins pe guvernanti sa ignore perioada de criza. Impozitul forfetar va perturba mediul de afaceri, acum cand sectorul ar trebui deranjat cu cat mai putine biruri. Statul ar trebui sa fie alaturi de agentii economici, pentru ca numarul victimelor crizei sa fie cat mai mic”.
Firmele cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 0 si 52.000 de lei vor plati, in acest an, un impozit minim de 1.467 de lei, urmand ca in 2010, birul datorat statului sa fie de 2.200 de lei. Noua grila prevede ca firmele care au o cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 52.001 si 215.000 lei sa plateasca, pentru restul anului, minim 2.867 de lei si 4.300 lei in 2010, iar cele care incheie anul cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 215.001 si 430.000 de lei, 4.333 de lei in acest an si cate 6.500 de lei incepand de anul viitor.
In cazul companiilor care inregistreaza afaceri cuprinse intre 430.001 si 4,3 milioane de lei, impozitul forfetar aferent anului in curs este de 5.733 de lei (pentru 2010 ajunge la 8.600 de lei). Pentru o cifra de afaceri de pana in 21,5 milioane de lei, taxa este de 7.333 lei in 2009 si de 11.000 lei, in 2010.
Firmele care au derulat afaceri intre 21,5 milioane si 129 milioane de lei vor achita la finele anului 14.667 lei (22.000 lei la sfarsitul lui 2010), pentru ca la afacerile ce depasesc aceasta valoare, impozitul forfetar sa fie de 28.667 lei, respectiv 43.000 lei de la anul.