Discuțiile avute cu ministrul Predoiu nu au avut rezultatul dorit

 

După 9 zile consecutive de grevă generală, concluzia întâlnirii sindicaliștilor cu ministrul Justiției este că protestele merg mai departe. Luni, angajații din serviciile de probațiune și ministrul Cătălin Predoiu nu au ajuns la niciun acord.

“Ministerul Justiției a dat curs, după multiple reveniri, pe parcursul a 9 zile de grevă generală, solicitării de audiență la ministrul Justiției, pentru soluționarea discriminării aplicate sistemului de probațiune din România”, spun sindicaliștii.

La întâlnirea din 15 mai, de la Ministerul Justiției, Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune a cerut “soluții concrete și un calendar de aplicare urgentă a acestora, asumat printr-un demers administrativ imediat, care să constituie o garanție pentru sistemul de probațiune că această ocazie de dialog instituțional nu reprezintă o nouă tergiversare a soluționării problemei cronice a inechității și discriminării care impactează drepturile salariale ale personalului de probațiune”.

Angajații din serviciile de probațiune sunt nemulțumiți de faptul că nu beneficiază de aceleași drepturi ca și ceilalți bugetari din domeniul Justiție. Culmea, spun sindicaliștii, celelalte categorii profesionale din breaslă și-au obțiunt unele măriri salariale invocând modul de calcul al salariilor din serviciile de probațiune, doar că aceștia din urmă au avut drepturile bănești cu pricina doar pe foaie.

“Faptul că întreg sistemul de justiție se bucură, în prezent, de recunoașterea și punerea în plată a modului de calcul al salariilor în baza unei valori sectoriale de referință de 605,225 lei se datorează dreptului câștigat în instanțe, retroactiv, de către consilierii de probațiune!

OUG 20/2016 a introdus în familia ocupațională Justiție o nouă valoare de referință sectorială (VRS 605, 225 lei ) limitat numai la o singură clasă din familia ocupațională justiție, respectiv personalul de probațiune (consilieri și inspectori de probațiune). Ulterior, prin Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 s-a stabilit că acest nou VRS 605, 225 lei trebuie să se aplice întregii familii ocupaționale justiție.

Deși consilierii de probațiune au fost prima categorie profesională care a câștigat acest drept prin numeroase sentințe definitive, a rămas, prin artificii administrative ale structurilor centrale, singura care nu beneficiază de acest drept, fiind plafonată, prin Legea cadru 153/2017, la calculul salariilor în baza unui VRS de 347,109 lei pentru personalul de probațiune intrat în sistem începând cu anul 2017 și a unui VRS de 291, 98 lei pentru personalul de probațiune cu o vechime mai mare, fiind singurul grup profesional din familia Justiție căruia i se aplică, în continuare, această plafonare, deși a intrat în posesia dreptului la VRS 605,225 lei încă din anul 2016, cu mult înainte de Legea cadru 153/2017.

Până în luna ianuarie 2023, Ministerul Justiției a fost ordonator principal de credite pentru cheltuielile salariale ale tuturor instanțelor judecătorești. În această calitate, domnul Cătălin Predoiu a emis Ordinul Ministrului Justiției – OMJ 6245/30.12.2021 prin care a decis calcularea drepturilor salariale ale tuturor magistraților prin raportare la VRS 605,225 lei, deși la momentul respectiv pentru o bună parte a magistraților s-a aplicat plafonarea prevăzută de art 38 din Legea Cadru nr. 153/2017.

Deși se cuvenea ca, în baza aceluiași raționament, ministrul Justiției să emită un ordin similar pentru categoria personalului de probațiune, având în vedere că, din punct de vedere cronologic, aceasta a fost prima categorie din familia Justiție care a câștigat dreptul la VRS 605,225 lei, domnul Cătălin Predoiu nu a făcut-o până în prezent”, adaugă sindicaliștii.

Aflați în continuare în grevă generală pe termen nelimitat, angajații serviciilor de probațiune, inclusiv cei din Sălaj, îi cer ministrului Justiției “să recunoască inechitatea care trenează de peste 5 ani în sistemul de probațiune și să aplice principiul nondicriminării, generând soluții administrative (emitere OMJ) care să pună punct tratamentului diferențiat în familia ocupațională Justiție”.

Între timp, la Serviciul de Probațiune Sălaj se asigură doar serviciile esenţiale, nu mai puţin de o treime din activitatea normală, inclusiv participarea serviciului la şedinţele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpaţi, precum şi rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare.