Polițiștii pot închiria o locuință în localitatea unde își desfășoară activitatea sau pe o rază de 70 de kilometri distanță de aceasta, iar statul va suporta cheltuielile.

Președintele Klaus Iohanis a promulgat, zilele trecute, legea care le permite polițiștilor să beneficieze de această facilitate.

Conform noilor prevederi, poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, are dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie de până la 50% din salariul lunar, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere.

Contractul de închiriere poate viza o locuință din localitatea unde polițistul a fost numit în prima funcție ori mutat în interesul serviciului sau o locuință situată într-o localitate aflată la o distanţă de maximum 70 de kilometri, în cazul în care nici poliţistul şi nici soţul/soţia nu au în proprietate personală o locuinţă în localitatea unde se află locuința.

Banii de chirie de la stat se pot transforma în rată la bancă, pentru cumpărarea locuinței

Politistii  care beneficiaza de dreptul la compensatia de chirie vor putea beneficia si de transformarea chiriei în rată la bancă, pentru achiziționarea unei locuințe în localitatea unde muncesc sau la cel mult 70 de kilometri distanță.

Dacă polițistul detine o locuință  la 50 de kilometri distanță de locul de muncă și închiriază o locuință la 30 de kilometri, atunci va putea beneficia de compensația de chirie. Însă, dacă polițistul deține o locuință la 30 de kilometri de locul de muncă și închiriază un imobil la o distanță de 50 de kilometri, atunci nu va putea beneficia de acest drept, explică sindicaliștii de la Europol.