Autoritati locale si actori privati vizeaza accesarea de fonduri structurale prin programul LEADER.
Dupa cum am aflat de la primarul comunei Valcau de Jos, Ioan Rosan, prin acest demers este vizata atragerea de fonduri in comunitatile pe care le reprezinta, dar mai ales, „pregatirea tuturor factorilor locali in vederea accesarii de fonduri pe masurile programelor finantate din fonduri structurale. Odata ce va fi obtinuta finantarea functionarii grupului de actiune locala (GAL) se are in vedere intocmirea strategiei de dezvoltare locala a fiecarei unitati administrativ-teritoriale si mai apoi a microregiunii. Vor fi identificate obiectivele care unesc mai multe comunitati. Astfel de proiecte comune ar putea fi si „Drumul Vinului” (in zona Crasnei), promovarea cetatilor si a potentialului agroturistic in arealul Sig-Valcau-Marca, regularizarea vailor (Valea Barcaului, Valea Crasnei)”.
Domnul Rosan a mentionat ca la acest proiect au aderat comunele: Maeriste, Camar, Carastelec, Marca, Ip, Nusfalau, Boghis, Halmasd, Plopis, Valcau de Jos, Sig, Crasna, Banisor, Mesesenii de Jos, Horoatu Crasnei, Cizer, Virsolt si Pericei. Dosarul de candidatura al GAL pentru Axa 4 Leader din cadrul Programului de Dezvoltare Locala va fi depus la Ministerul Agriculturii. La nivelul tarii vor fi finantate 40 de grupuri de actiune locala, care pentru a fi eligibile trebuie sa cuprinda un areal cu minim 5.000 de locuitori si maxim 150.000 din zona rurala. Primarul de la Valcau a mai adaugat ca membrii Grupului de actiune din Salaj intentioneaza sa se asocieze si cu alte grupuri din Uniunea Europeana.
Sectoarele public si privat au scopuri comune
Programul Leader pune bazele identificarii nevoilor locale, intaririi capacitatii de dezvoltare si implementarii strategiilor locale de dezvoltare care sunt elaborate si promovate de Grupurile de actiune locala. Acestea sunt constituite din reprezentanti ai sectoarelor public si privat, parteneri economici, societatea civila, agricultori, asociatii, femei, tineri.
„Leader„ reuneste 18 comune
Articole
Sfântul Ioan Colibașul și prioritățile greșite ale vieții noastre
Sfântul Ioan Colibașul, adică ”cel care a trăit într-o colibă” sau ”Ioan cel sărac pentru Christos”, a fost un sfânt ascet care a trăit în secolul V. El este amintit atât în calendarul ortodox, cât și în cel greco-catolic, în fiecare an la data de 15 ianuarie. Ioan a trăit în vremea împăratului bizantin Leon I Tracul (457-474). El provenea dintr-o familie nobilă din Constantinopol, iar tatăl lui era general în armata bizantină. Ioan a beneficiat de…
Mai mult...Termene prelungite la Casa Verde Fotovoltaice din cauza instalatorilor neserioși
Termenele de implementare a proiectelor depuse pe Casa Verde Fotovoltaice vor fi prelungite cu până la 6 luni pentru cei care s-au confruntat cu probleme generate de instalatori neserioși. În paralel, programul este afectat de confuzii legislative și interpretări fiscale discriminatorii legate de TVA-ul aplicat bateriilor de stocare. Proiectul urmărește extinderea perioadei de implementare a proiectelor demarate în 2023, având în vedere obstacolele întâmpinate de beneficiari, în special în obținerea certificatelor de racordare. Principalele cauze ale întârzierilor…
Mai mult...