Prima ediție a programului de titluri de stat pentru populație din acest an, Fidelis, a înregistrat cea mai mare sumă investită până acum, dintre toate cele 11 ediții.

Suma totală de 3,06 miliarde lei subscrisă prin prima emisiune Fidelis a anului 2023 reprezintă 50% din totalul emis în anul 2022 și, totodată, 71% din totalul emis în anul 2021.

De asemenea, suma de 473 milioane euro, subscrisă pe tranșele în euro, reprezintă 85% din totalul emis în anul 2022 în cadrul Fidelis și este cu 50% mai mare decât întreaga sumă investită în anul 2021.

Tranșa special dedicată donatorilor de sânge s-a bucurat și ea de succes. Peste 1.000 de donatori au investit, cuantumul ordinelor plasate ridicându-se la peste 164 milioane de lei.

La titlurile Fidelis, dobânzile au fost cuprinse între 7,35% şi 8%, în funcţie de scadenţă (1 an, 2 ani sau 3 ani). Pentru comparație, băncile comerciale oferă o dobândă medie de 7% pentru depozite.

În plus, dobânzile la titlurile de stat achiziţionate de populaţie nu sunt impozitate, spre deosebire de dobânzile primite la depozitele bancare.

Programul TEZAUR continuă în lunile aprilie și mai 

Începând din 12 aprilie, românii pot investi și în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 6,70%, 7,30%, respectiv 7,70%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate până în 11 mai online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV, până în 12 mai de la unitățile Trezoreriei Statului, până în 11 mai în mediul urban și 10 mai în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.