Pensionarii mananca mult si prost
Pensionarii mananca cea mai mare cantitate de alimente dintre toate categoriile sociale ale Romaniei, in vreme ce angajatii cumpara alimente de mai buna calitate. Cel mai prost stau la capitolul mancare locuitorii din mediul rural. Ei sunt in schimb primii la consumul de alcool.
Un studiu publicat de econtext.ro arata ca pensionarii achizitioneaza cea mai mare cantitate de mancare in comparatie cu alte patru categorii sociale din Romania: angajatii, somerii, agricultorii, lucratorii pe cont propriu. Aici au fost contabilizate un numar de 12 alimente considerate de baza pentru o alimentatie minima: paine, malai, faina, orez, zahar, unt, carne proaspata, preparate din carne (mezeluri), peste, branzeturi, smantana, frisca si cascaval.
Cea mai mare cantitate de alimente o mananca pensionarii (15,9 kg lunar), dupa care urmeaza angajatii (15,1 kg), somerii (13,6 kg), lucratorii pe cont propriu(13,4 kg), in vreme ce agricultorii cumpara cele mai putine alimente (11,4 kg). Pensionarii stau cel mai bine la cantitatea de alimente, insa nu si la calitatea acestora, aici angajatii avand prioritate. Astfel, pensionarii sunt pe prima pozitie la consumul de paine, faina, orez, zahar, peste si branzeturi, in vreme ce angajatii consuma mai multe alimente mai scumpe, cum ar fi cascavalul, smantana, carnea proaspata sau mezelurile (preparate din carne). Cel mai bine se vede diferenta dintre cele doua categorii sociale la achizitionarea de branzeturi si cascaval: daca la branzeturi pensionarii consuma lunar 0,982 kg fata de salariati, care consuma 0,944 kg, la produsul mai scump si superior calitativ cum este cascavalul raportul se inverseaza – salariatii consuma mai bine, aproape dublu (0,122 kg) fata de pensionari (0,064 kg).
Agricultorii, mai putina mancare, mai multa bautura
Agricultorii constituie clasa sociala care sta cel mai prost atat la cantitatea de alimente achizitionata, cat si la calitatea acestora. Cu numai 11,4 kg de alimente achizitionate lunar, agricultorii par sa manance cea mai mica cantitate de cas-caval, smantana si frisca, branzeturi, peste, carne proaspata si preparate din carne, unt si paine. Doar la patru alimente nu detin agricultorii cea mai proasta clasare, ci somerii – iar aici este vorba despre zahar, orez, faina si malai. Totusi, trebuie avut in vedere ca este vorba despre alimente cumparate, iar in privinta agricultorilor trebuie sa se tina seama si de alimentele facute in casa.
Daca agricultorii stau foarte prost la achizitionarea produselor alimentare, in privinta alcoolului sunt pe primele locuri, cel putin la categoria de bauturi spirtoase si tuica.
Consumul de alimente scade pe timp de criza
Criza i-a determinat pe romani sa reduca si din sumele alocate achizitiei de alimente, ceea ce a dus la scaderea semnificativa a consumului de hrana. Anul trecut, in comparatie cu anii precedenti, se manca tot mai putina paine, carne proaspata, preparate din carne (salamuri), branzeturi si smantana, branza de vaca sau cascaval. Cea mai dezastruoasa situatie se intalnes- te in cazul painii. Potrivit econtext.ro, in 2010, un roman manca 7,8 kilograme de paine pe luna, fiind cea mai joasa cota din ultimii 10 ani. Situatii asemanatoare sunt si in cazul orezului si malaiului, unde s-au inregistrat printre cele mai mici consumuri din ultimii zece ani. In privinta carnii proaspete, consumul a urcat usor in 2009 fata de 2008, dar a inceput sa scada in 2010 fata de 2009. Aceeasi situatie se observa si in cazul preparatelor din carne, a branzeturilor si cascavalului. Pestele este singurul aliment al carui consum a continuat sa creasca si in perioada de criza. In 2010 romanii mancau, in medie, 0,59 kilograme de peste pe luna de persoana.
In cautarea promotiilor
Desi este criza, magazinele de discount au cunoscut o adevarata expansiune in Romania. Desi marile lanturi de magazine au intrat la noi abia de prin 2005-2006, acestea au cunoscut cea mai agresiva expansiune, fiind „atacate” in general orasele mici. In 2010, cele 363 de magazine discount acopereau 158 de orase si toate judetele. La Zalau, pana in prezent functioneaza patru astfel de magazine, care acapareaza piata prin preturi mici si oferte. Practic, dezvoltarea acestor magazine arata un singur lucru: ca romanii au drept criteriu de achizitie pretul redus inainte de toate, si abia apoi se uita si la calitate.
Asa se explica si pozitio-narea pensionarilor pe primul loc in topul consumatorilor de alimente, cu specificatia ca vorbim de cantitate, nu de calitate. Fie pentru ca nu isi permit mai mult, fie pentru ca au mai mult timp liber pentru a cauta „pretul cel mai bun”, pensionarii salajeni prefera promotiile si colinda magazinele de retail din Zalau pentru a-si cheltui cat mai eficient venitul. „Cheltui cam 80 la suta din pensie pe hrana si in general cumpar legume si fructe. Carne imi permit o data, de doua ori pe luna, cat sa ne amintim ce gust are”, ne-a declarat vineri o pensionara care iesea de la un magazin din centrul orasului.
Preturile cresc vertiginos
Una dintre cauzele cu impact direct asupra scaderii consumului de hrana in tara noastra este cresterea preturilor. In luna septembrie, Romania a inregistrat o crestere de 3,5 la suta, cifra care arata o depasire a mediei euroepene, care este de 3,3 la suta. Aceasta cota a inflatiei plaseaza Romania pe locul 9 in Europa, potrivit Eurostat, institutul european de statistica. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat in Estonia (5,4 la suta), Lituania (4,7 la suta) si Letonia (4,5 la suta). La polul opus, cu cele mai mici cresteri de preturi, sunt tari precum Irlanda (1,3 la suta), Suedia (1,5 la suta) si Cehia (2,1 la suta).
