Aproximativ 400 de membri ai Federatiei „Projust” picheteaza, luni, sediul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) si cer demisia lui Catalin Predoiu, nemultumiti de esalonarea drepturilor salariale restante ale personalului auxiliar si conex din cadrul instantelor judecatoresti. La protest, sindicalistii afiseaza pancarte pe care scrie „Tine-mi tu locul pana-mi primesc drepturile restante!” si „Niciun om nu este deasupra legii sau sub ea”.
Presedintele „Projust”, Eugen Purcaru, a declarat, luni, ca va depune, la finalul pichetului, un document la Ministerul Justitiei in care cere respectarea legii, nu o negociere cu reprezentantii ministerului, pentru ca „o lege trebuie respectata, nu negociata”. Pichetul Federatiei „Projust” se va desfasura pana la ora 13.00. Potrivit Federatiei „Projust”, afiliata la CNS „Cartel Alfa”, reprezentand personalul auxiliar de specialitate si personalul conex din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, prin OUG 75/2008 drepturile salariale ale personalului din justitie pot fi platite in trei transe, in decurs de 18 luni.
Sindicalistii sustin ca, daca prima transa a fost achitata, desi cu o intarziere de cateva zile fata de data prevazuta in actul normativ, in luna septembrie 2008, a doua transa, care trebuia sa vina in data de 10 martie 2009, nu a mai fost achitata. Mai mult, potrivit acestora, nu exista niciun comunicat oficial al Ministerului Justitiei referitor la deblocarea situatiei.
Reprezentantii Federatiei „Projust” sustin ca personalul din justitie, desi are calitatea de creditor in aceasta situatie, nu a fost consultat la elaborarea acestei metode de plata, in transe, a drepturilor salariale restante, iar debitorii (MJLC si Ministerul Finantelor), impreuna cu CSM si ICCJ, au semnat un ordin comun care reglementeaza plata acestor sume in transe „stabilite dupa bunul lor plac”. „Nimeni din personalul din justitie nu isi plateste impozitele catre stat in transe si in niciun caz la date stabilite dupa bunul plac. Federatia Projust cere Ministerului Justitiei clarificarea si deblocarea imediata a acestei situatii. Prin pichetul organizat luni, Federatia doreste sa traga un semnal de alarma cu privire la nerespectarea legilor, tocmai de catre Ministerul insarcinat cu apararea acestora”, au precizat reprezentantii Federatiei „Projust” intr-un comunicat.
Cateva zeci de persoane, grefieri, arhivari, precum si angajati cu functii conexe in instantele bucurestene au protestat, de miercuri pana vineri, nemutumiti ca nu si-au primit sporurile castigate in instanta. Proteste similiare s-au desfasurat in ultimele zile la Craiova, Timisoara, Oradea si Suceava. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, joi, ca protestele personalului auxiliar si conex din justitie sunt nefondate, fiind bazate pe doua zvonuri neadevarate potrivit carora nu s-ar mai plati salariile si ca ar exista un proiect de lege in lucru in privinta salarizarii. Ministrul a precizat ca nu exista un asemenea proiect si ca daca ar exista un proiect va fi postat pe site-ul ministerului si supus dezbaterii publice.