Aproximativ 4,2 milioane de români angajați în sectorul privat ar putea beneficia începând cu anul viitor de vouchere de vacanță anuale de 1.450 de lei, suportate de către stat.
Se va ajunge la acordarea acestei facilități dacă legea inițiată de parlamentarii PSD, PNL și UDMR va fi adoptată și, mai ales, dacă statul va găsi resursa bugetară pentru aplicarea legii.
În prezent, voucherele de vacanță se acordă salariaților din sectorul bugetar, iar firmele private pot să acorde salariaților lor aceste vouchere de vacanță, suportate integral de către angajatori.
Proiectul de lege pentru decontarea voucherelor din bugetul statului și pentru angajații din privat a fost înregistrat pe 7 martie la Senat de către un grup de parlamentari de la cele trei partide aliate.
Proiectul legislativ prevede modificarea legii actuale pentru ca angajații din privat să înregistreze o productivitate mai mare a muncii. Alocarea financiară să fie făcută de stat, astfel încât angajatorii să nu fie nevoiți să își majoreze cheltuielile. Potrivit estimărilor, efortul bugetar ar fi de șase miliarde de lei, iar măsura ar urma să se aplice din anul 2024.
Procedura de acordare propusă
Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, se mai arată în propunerea legislativă semnată de cei 130 de parlamentari. Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zie de la promulgarea legii de către președintele României.
În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.
„În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% 27%. În țara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% impozitul pe venituri din salarii și alte taxe. Fiscalitatea ridicată atrage după sine și un grad de colectare redus. De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% – 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. În aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază, printre altele, și de vouchere de vacanță, în suma de 1.450 1ei anual. Voucherele de vacanță reprezintă și un mijloc prin care salariații își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii. Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanță suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS”, prevede proiectul de act normativ.
În vederea acordării voucherelor de vacanță, angajatorii privați vor fi obligați să depună anual, până la data de 31 ianuarie, lista salariaților la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social.
Dacă un angajat are două sau mai multe contracte de muncă, va trebui să aleagă de la care dintre angajatori va primi voucherele de vacanțã.