Guvernul României a fost aprobat în ședința de joi, 9 martie, bugetul de venituri și cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) și al Fondului pentru mediu, pentru anul 2023.

Prin adoptarea acestui act normativ este asigurată finanțarea proiectelor și programelor pentru protecția mediului care urmează să fie lansate în acest an, după publicarea ghidurilor de finanțare ce conțin informațiile necesare pentru desfășurarea acestora.

Programele AFM vor avea anul acesta un buget de peste 13,3 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată atât pentru finanţarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât şi pentru continuarea programelor cunoscute şi pentru finanţarea unor programe noi. Trebuie subliniat că această alocare bugetară vine cu o lună întârziere față de data inițială (15 februarie) estimată de Ministrul Mediului, Tanczoș Barna.

Potrivit declarației recente a ministrului Mediului, în 2023 se acordă o atenţie deosebită zonei de eficienţă energetică, Programului Casa Verde Fotovoltaice (căruia i s-a alocat un buget de 2 miliarde de lei, dublu faţă de sesiunea precedentă).

Încă nu este finalizat Ghidul pentru acest program, astfel încât proprietarii persoane fizice şi juridice interesate să poată și accesa fondurile pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Poluării rutiere, Ministerul Mediului îi ”vine de hac” cu un buget de peste 1,5 miliarde lei alocat celor trei programe – Rabla clasic, Rabla Plus și Rabla local. Prin aceste programe, ținta propusă este de eliminare a peste 200.000 de maşini vechi în acest an.

Anul acesta avem prevăzute mai multe măsuri prin care vom relaxa modalitățile de înscriere a solicitanților, deoarece ne dorim ca programele #AFM să fie mai ușor de accesat de cât mai mulți beneficiari.

Cele mai importante programe finanțate prin AFM

Câteva dintre programele pe care Administrația Fondului de Mediu pune accent și pentru care s-au alocat fonduri net superioare față de alți ani sunt Sisteme Fotovoltaice, Rabla Clasic, Rabla Plus, Rabla Local, Microbuze electrice și „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare”. Acesta din urmă se derulează prin fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență.

Prin Sisteme Fotovoltaice se vor finanța câteva zeci de mii de proprietăți private, interesul fiind mare din cauza scumpirilor energiei electrice și termice. Prin aceste sisteme, costurile facturilor la energie se reduc substanțial.

Președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, spune că modul de derulare a Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus va suferi modificări prin care se va asigura o flexibilizare a tuturor formalităților pe care oamenii vor trebui să le facă pentru a beneficia de finanțare.

”Este vorba și de o regândire a sumelor alocate astfel încât să fie încurajată progresiv achiziționarea autovehiculelor cu emisii de carbon cât mai scăzute, fiind stabilite 2 sesiuni în acest an. Programul Rabla Local prin care vor fi scoase din circulație 100.000 de mașini uzate fără obligația proprietarului de a-și achiziționa un autovehicul nou va fi pus în aplicare cu ajutorul unităților administrativ-teritoriale cărora le mulțumec pentru implicare. Mecanismul de finanțare a fost gândit împreună cu acestea într-o formulă optimizată, pentru a reduce birocrația și pentru a se asigura o procedură clară și mult simplificată pentru persoanele fizice”, a declarat oficialul AFM, după aprobarea bugetului.

O noutate este Programul Microbuze electrice, construit ca un instrument de sprijin atât pentru elevi, părinți, cât și pentru școli și autoritățile administrației publice locale din toate județele țării, întrucât va contribui la asigurarea unui transport local fără emisii poluante.

Se mai finanțează în acest an și programe pentru dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă, a celor pentru colectarea apelor uzate și a stațiilor de tratare/epurare a apei, luând în calcul numărul mare de localități deficitare din acest punct de vedere la nivel național, pentru gestionarea deșeurilor prin realizarea investițiilor care au ca scop finanțarea stațiilor de sortare și de tratare mecano-biologică, precum și pentru refacerea siturilor contaminate istoric.

AFM va continua și cele două programe cuprinse în PNRR – Programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare” (prin care va fi asigurată branșarea/racordarea gospodăriilor vulnerabile la sistemele de alimentare cu apă și de canalizare) și Programul ”Fabrici de reciclare” (prin care va fi asigurată susținerea financiară a operatorilor economici în vederea creșterii capacităților de reciclare a deșeurilor la nivel național).

Programul de realizare a pistelor pentru biciclete va continua şi în 2023 cu un buget de 50 de milioane de lei. Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri publice, prin care pot fi modernizate clădirile publice, în special unităţile de învăţământ, creşele, grădiniţele, şcolile gimnaziale şi liceele, va avea în acest an un buget de aproximativ 451 de milioane de lei.

Iar Programul Rabla pentru Electrocasnice, prin care se pot înlocui echipamentele electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, va avea un buget de 75 milioane de lei.