În luna august 2025, sediile Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, al Serviciului Român de Informaţii (SRI) – Unitatea Militară 0603 Cluj-Napoca și al Poliției Municipiului Zalău vor fi complet modernizate și eficientizate energetic.
Conducerea IPJ Sălaj a obținut finanțare europeană pentru primele lucrări de anvergură la care sunt supuse clădirile în care își desfășoară activitatea sute de angajați MAI și SRI, lucrări care vor debuta anul acesta, după parcurgerea etapelor tehnice.
Detalii cu privire la derularea investiției a oferit șeful IPJ Sălaj, comisarul șef Marius Stupar, alături de echipa de instituțională care s-a ocupat de parcurgerea etapelor de accesare a fondurilor din proiect, în cadrul unei conferințe de presă organizată joi, la sediul instituției.
”Am reușit, prin colegii mei și cu sprijinul IGPR și al conducerii Ministerului, să obținem o finanțare pentru renovarea energetică a sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj și a Serviciului Român de Informaţii – Unitatea Militară 0603 Cluj-Napoca, a Corpului administrativ și a sediului Poliției Municipiului Zalău. Prin obținerea acestei finanțări și prin realizarea lucrărilor de modernizare care vor fi realizate, este un pas mare spre a intra în normalitate și de a aduce județul Sălaj în topul județelor cu cele mai frumoase sedii în care polițiștii își desfășoară activitatea. Au fost depuse 31 de proiecte în cadrul apelurilor deschise pe componenta 5 – Valul Renovării, din care 22 de cereri au fost acceptate. Printre acestea se regăsește și IPJ Sălaj, care a depus eforturi organizaționale și a fost semnat contractul de finanțare în 14 februarie. În data de 21 februarie, a avut loc, la București, înmânarea contractelor de finanțare.
Proiectul prevede renovarea energetică aprofundată, dar și instalarea a trei stații de încărcare a autovehiculelor electrice”, a precizat șeful IPJ în cadrul întâlnirii.
Valoarea totală a proiectului, inclusiv TVA, este de aproape 19,65 milioane de lei, din care 16,5 milioane de lei este valoarea eligibilă din PNRR. Lucrările vor debuta abia după parcurgerea etapelor privind întocmirea documentațiilor tehnice și a achizițiilor, dar sigur se vor finaliza în luna august 2025, termenul final pentru implementarea proiectului.
Pe toată durata lucrărilor, angajații IPJ, SRI și ai Poliției Municipiului Zalău vor fi relocați, însă nu mai devreme de a ști exact data începerii lucrărilor.
”Nu ne va fi ușor să funcționăm în toată această perioadă, dar sper că vom avea sprijin de la autoritățile locale și județene de a găsi, pentru perioada derulării lucrărilor, cele mai potrivite spații în care să ne desfășurăm activitatea. Dacă va fi cazul, vom apela și la persoanele juridice care ne pot pune la dispoziție spații potrivite pentru desfășurarea temporară a activității. Vreau să las în urma mea ceva bun, așa că îmi doresc să implementăm cu succes acest proiect de care instituția avea foarte mare nevoie. Este, practic, prima modernizare majoră a sediului IPJ Sălaj”, a punctat Marius Stupar.
IPJ Sălaj, printre cele opt sedii de poliție județene care vor fi renovate
Proiectele de investiții propuse de Ministerul Afacerilor Interne prin PNRR vizează implementarea unor soluții de creștere a eficienței energetice a clădirilor. Ministrul Luacian Bode, la înmânarea contractelor de finanțare șefilor de instituții, a precizat că aceste investiții vor conduce la gestionarea inteligentă a energiei, la scăderea consumului anual de energie finală din surse convenționale, asigurând, totodată, o rezistență crescută la dezastre a acestor imobile.
”Acest lot de proiecte cuprinde 8 inspectorate județene de poliție, 3 inspectorate județene de jandarmi, 7 inspectorate județene pentru situații de urgență, 2 prefecturi și 2 centre de recuperare/refacere a capacității de muncă pentru personalul MAI”, a precizat Bode.
În cadrul apelurilor PNRR deschise de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, structurile MAI au avut cele mai multe proiecte câștigate pe “Valul Renovării” dintre autoritățile publice locale, cu 98 de proiecte depuse, în valoare de peste 157 milioane de euro. Au fost aprobate, în total, 73 de contracte de finanțare, în valoare de 116 milioane euro, care au drept scop asigurarea de condiții decente și moderne de muncă.
Asa se realizeaza ” Romania educata ” ?!
Dejeaba va modernizati daca infractorii si drogatii umbla liber pe strazi ,cersetorii au impanzit orasul,un centru pt detoxifierea toxicomanilor pe cand? Pacanele pe langa biserici? aproape de scoli???se simte tot mai mult nesiguranta cetateanului ,si ,,Bunica” lui Mircea Bravo ar face mai multe,ordine si disciplina!!!