Dinu Iancu-Sălăjanu: Oamenii s-au săturat să tot audă că “vom face”! Facem!
Cele șase proiecte majore de investiții, aflate deja în derulare, care vizează infrastructura de sănătate din județul Sălaj, la care se adaugă și cele propuse pentru finanțare prin POS Sănătate sau PNRR, vor schimba, cu siguranță, calitatea actului medical în unitățile spitalicești din județ. În plus, vor contribui la atragerea de medici noi și-i vor fideliza pe cei deja existenți, consideră administrația județeană.
În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o joi, 23 februarie, alături de Cristian Buşoi, vicepreşedinte pe probleme de sănătate al PNL, preşedintele comisiei de industrie şi energie şi responsabil cu programele de sănătate UE, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu a vorbit despre nevoia de a avea o infrastructură sanitară modernă, dar și despre dreptul sălăjenilor la un act medical performant, demn de secolul în care trăim.
Înaintea conferinței de pesă, cei doi oficiali au avut o întâlnire cu factorii de decizie ai sistemului de sănătate din judeţ, fiind incluși aici reprezentanții celor patru entităţi spitaliceşti, reprezentanți ai Colegiului medicilor, ai medicilor de familie, ai DSP.
Dinu Iancu-Sălăjanu: Aş vrea să schimbăm acest obicei de a zugrăvi şi de a renova la nesfârşit
Unul dintre cele mai importante proiecte ale administrației sălăjene este cel privind extinderea, modernizarea şi dotarea UPU-SMURD, la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Este un proiect în valoare de peste 21 de milioane de lei, din care doar circa 6 milioane sunt cheltuieli eligibile, restul investiției urmând să se acopere din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean.
Suma alocată inițial pentru proiect a trebuit majorată, a explicat Dinu Iancu-Sălăjanu. “S-a mărit suma destinată pentru acest obiectiv pentru că am avut probleme cu ceea ce înseamnă consolidarea clădirii. Dacă la început era un proiect care nu respecta legislaţia în vigoare, astăzi suntem, zic eu, în parametri normali. Vom face consolidări la risc seismic. S-a refăcut proiectul în ceea ce priveste dotarea şi funcţionarea UPU-SMURD. Este un proiect care răspunde nevoilor din secolul în care trăim”, a declarat președintele Consiliului Județean Sălaj.
Dotarea cu aparatură medicală a Ambulatoriului din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău este un alt proiect în derulare, cu o valoare de circa 11 milioane de lei. Dotarea spitalelor din judeţ cu echipamente necesare pentru tratarea pacienţilor cu Covid, aparatură care este utilă însă și în alte afecțiuni, este un proiect aproape de finalizare. În derulare sunt acum și lucrările de intervenţie în vederea eficientizării energetice a fostei Stomatologii din Păcii, care găzduiește în prezent Pediatria, precum și cele de la imobilul din Cehu Silvaniei, care va găzdui o extindere a ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă, pentru a veni în sprijinul oamenilor din zonă.
Centrul Oncologic de la Zalău devine, din păcate, necesar
Potrivit președintelui Consiliului Județean Sălaj, investițiile în sănătate se fac în urma unor prioritizări, unor analize concrete, bazate pe nevoile reale ale cetățenilor.
“Dacă vorbim de centru oncologic, s-au luat în calcul numărul actual de bolnavi de cancer, tendinţa de creştere a numărului de cazuri, dar și oamenii care pot să lucreze în această secţie de oncologie, pentru că degeaba vom face cutii pe care nu le putem dota cu aparatura necesară sau nu vom avea oamenii care să lucreze în sistem pentru a rezolva problemele cu care se confruntă cetăţenii judeţului. Eu zic că această construcţie este necesară, este o prioritate pentru noi pentru că, din păcate, sunt tot mai mulţi oameni care au afecţiuni de acest gen, iar sistemul din Cluj şi din alte locaţii nu poate să facă faţă nevoilor cu care se confruntă”, a adăugat Dinu Iancu-Sălăjanu.
Reabilitarea, modernizarea şi extinderea pe verticală la Secţia de Recuperare este un proiect pe care administrația județeană nu l-a câștigat deocamdată prin PNRR, dar e decisă să caute în continuare soluții deoarece e nevoie de servicii de calitate și aici, adresabilitatea fiind mare. Piedici sunt, momentan, și la reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă. “Din păcate, este un proiect care trenează. Consiliul Judeţean şi-a făcut pe deplin datoria. Avem contract de execuţie a lucrărilor cu clauză suspensivă, urmează să găsim soluţiile de finanţare. Din păcate, până astăzi, spun cu regret, nu am găsit surse de finanţare, din diferite motive pe care eu nu vreau să le comentez, nu le înţeleg şi nu sunt de acord cu ele. (…) Sunt convins că împreună, conducerea PNL, dumnealui (Cristian Bușoi, n.red.), ca vicepreşedinte care se ocupă de sistemul de sănătate în cadrul partidului, Guvernul României, întreaga coaliţie va găsi soluţii pentru finanţarea unor proiecte urgente pentru sistemul de sănătate”, a spus Dinu Iancu-Sălăjanu.
Pe lista de investiții figurează și extinderea, modernizarea şi dotarea Blocului operator şi secţiei ATI de la Spitalul Județean. “Ştiţi foarte bine cu ce s-a confruntat Spitalul Judeţean Zalău. Erau funcţionale, atunci când am preluat preluat funcția de președinte al Consiliului Judeţean, trei săli de operaţie. Astăzi sunt funcţionale toate cinci. Au fost modernizate, atât cât a trebuit ca să poată să funcţioneze corespunzător. Avem contract semnat pentru studiul de fezabilitate şi pentru proiectare. În maxim cinci-şase luni de zile vom avea proiectul pe masă, urmând să deschidem partea de achiziţie pentru execuţia acestei lucrări”, a spus șeful administrației sălăjene.
De menționat că a existat, anterior, un proiect de extindere a Blocului operator actual. Lucrările ar fi durat prea mult, ar fi îngreunat munca pe secție și rezultatele nu ar fi fost cele mai bune, e de părere Dinu Iancu Sălăjanu.
“Nu cred că ar fi corespuns nevoilor pe care le are Spitalul Judeţean de Urgenţă. În plus, aş vrea să schimbăm această paradigmă şi acest obicei de a zugrăvi şi de a renova la nesfârşit, pentru că vedem foarte bine ce s-a întâmplat la alte unităţi, nu vreau să dau exemple. Cred că este vremea să construim din nou aceste clădiri, să corespundă nevoilor medicilor care lucrează acolo şi pacienţilor, pentru că nu mai suntem o societate de mâna a treia. Trebuie să fim în rând cu lumea, să avem aceleaşi condiţii pe care le are orice ţară dezvoltată din Uniunea Europeană”, a subliniat președintele Consiliului Județean Sălaj.
Realizarea heliportului ar crește șansele de a învinge moartea
Realizarea unui heliport este un alt proiect de anvergură ala administrației județene, la fel și construcţia unei staţii de cogenerare. Existența unui heliport la Spitalul Județean ar însemna, automat, timp mult mai scurt pentru transportul cazurilor grave în marile centre universitare, crescând, astfel, șansele de a salva cât mai mute vieți.
Vorbim, în total, de investiţii de peste 70 de milioane de euro la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. “Aceste investiţii vor schimba faţa Spitalului Judeţean şi vor oferi serviciile de care au nevoie cetăţenii judeţului Sălaj. Vorbeam de acel heliport. Noi ne dorim extinderea serviciilor în ceea ce înseamnă Chirurgie, dar nu putem să concurăm cu centre universitare. De aceea, tot ce poate fi făcut la Zalău va fi făcut la Zalău, iar ce nu poate fi făcut aici să-şi găsească rezolvare cât mai rapidă în centrele universitare. Toate aceste lucrări sunt foarte importante. Medici avem. Le mulţumesc tuturor celor care sunt la Spitalul Judeţean. Bineînţeles că vor mai fi și probleme, nu ascundem minusurile pe care le avem, dar suntem tot timpul într-o încercare de a ajusta, de la comportamentul personalului până la dotarea tehnică. Important este să sădim acel sentiment de încredere de care are nevoie populaţia judeţului”, a adăugat Dinu Iancu-Sălăjanu.
Banii europeni, o șansă istorică pentru a face bine sistemul sanitar românesc
Europarlamentarul liberal Cristian Bușoi a vorbit, la Zalău, despre importanța atragerii de fonduri europene pentru finanțarea investițiilor în sănătate.
“Sunt, ca europarlamentar, implicat în implementarea unor proiecte cu bani europeni în România, în zona sistemului de sănătate, şi raportorul responsabil al Parlamentului European pentru programul de sănătate al Uniunii Europene 2021-2027. Şi, sigur, în afară de activitatea mea în comisia de Industrie, Cercetare şi energie pe care o conduc în Parlamentul European, fiind, de foarte mulţi ani, implicat în domeniul sistemului de sănătate, merg în ţară şi vreau să promovez şi să-i încurajez pe colegii din autorităţile publice, judeţene, locale să cunoască oportunităţile, să clarificăm, poate, anumite lucruri şi să acceseze fondurile europene. E o şansă istorică, zic eu, pentru România, de a îmbunătăţi sistemul de sănătate cu ajutorul banilor europeni. Sunt bani care sunt la dispoziţia noastră, trebuie doar să-i accesăm, să-i cheltuim eficient, corect, şi să beneficieze în final pacienţii şi, evident, şi medicii, pentru că îşi vor desfăşura activitatea în condiţii mai bune. De mai bine de un an şi jumătate, şi mai intens în ultimele luni, sunt în contact cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, discutăm, ne coordonăm, încerc să sprijin cu tot ceea ce pot proiectele judeţului Sălaj şi proiectele domniei sale în domeniul sănătăţii. Îl felicit pentru proiectele deja realizate, cele din PNRR deja începute, accesate, cele din POIM”, a spus europarlamentarul.
Doi zombii! Atât putem spune doar!!!