Asistentele de la UPU si elevi ai Scolii Postliceale Sanitare au angrenat sute de salajeni in acordarea primului ajutor in caz de stop cardiac. Cei mai receptivi la eveniment au fost copiii.
Timp de cateva ore, asistentele de la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, in colaborare cu elevi ai Scolii Postliceale Sanitare Zalau, Serviciul de Ambulanta Judetean si Asociatia pentru Reabilitarea Spitalului Judetean, au invatat ieri zalauanii sa acorde primul ajutor in caz de stop cardiac. Evenimentul, denumit „Erou pentru o zi”, a fost organizat in Piata de Marmura din centrul municipiului, pentru a marca 33 de ani de activitate a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. Serviciul de Ambulanta a pus la dispozitia publicului larg o ambulanta, cu scopul de a prezenta dotarile si utilitatea acestora. Purtatorul de cuvant al unitatii spitalicesti, Codruta Puscas, a declarat ca zalauanii s-au aratat foarte receptivi la eveniment. „Zalauanii au fost invitati sa invete tehnicile de baza de resuscitare, sa-si masoare tensiunea arteriala si, cei interesati, sa se familiarizeze cu dotarile ambulantei. Pana la acest moment am constatat ca participantii sunt foarte receptivi la actiune”, a precizat Codruta Puscas. Organizatorii au reusit sa implice in actiune zeci de zalauani, printre care si foarte multi elevi din scolile gimnaziale. Totodata, persoanele cu diverse afectiuni cardiace au primit sfaturi utile de la asistentele medicale deoarece ziua de 29 septembrie a fost consacrata, incepand cu acest an, Ziua Mondiala a Inimii. Participantii activi la eveniment au fost rasplatiti cu inimioare rosii sub sigla „Erou pentru o zi”, materiale de informare privind primul ajutor si multe informatii utile.
Peste 100 de elevi ai Scolii Postliceale s-au implicat in actiune
Scoala Postliceala Sanitara a parti-cipat la actiune in calitate de colaborator al Spitalului Judetean, deoarece elevii scolii sunt pregatiti de medicii Spitalului. In plus, practica obligatorie pentru meseria de asistent medical se efectueaza in cadrul unitatii spitalicesti din Zalau. Ileana Carmen Dindelegan, coordonator in cadrul Scolii Postliceale a declarat ca in aceasta actiune au fost implicati peste 100 de elevi ai scolii. „Sunt peste 100 de elevi, dar numai elevii anului II si III sunt pregatiti sa asiste practic. Elevii anului I au venit ca spectatori, dar si randul lor va veni anul viitor”. La cei 46 de ani de activitate medicala, Ileana Carmen Dindelegan apreciaza ca a ramas surprinsa de receptivitatea zalauanilor, mai ales ca primul ajutor este primul pas in salvarea unei vieti. „Zalauanii sunt foarte receptivi, ceea ce este foarte bine. Ma bucur ca, dupa 46 de ani in activitatea sanitara, alaturi de cei tineri pot contribui la prestigiul unei scoli. Este foarte bine ca tinerii se implica in asemenea activitati, am vazut aici elevi micuti de scoala generala. Persoanele varstnice nu s-au implicat in tehnicile de prim-ajutor, dar au fost foarte multumiti ca au primit sfaturi de la colegii nostri si li s-a masurat tensiunea arteriala”, a conchis coordonatorul Dindelegan.