Pentru a limita riscul seismic în unitățile de învățământ, Ministerul Educației le cere directorilor de școli să facă expertiza tehnică a clăririlor construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție.

Expertizele tehnice trebuie să demareze până în data de 1 ianuarie 2025 și să fie încheiate până cel târziu în 1 iunie 2026.

Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern.

De altfel, premierul Nicolae Ciucă a solicitat ca, pe lângă programele finanțate de la bugetul de stat, să fie avute în vedere proiectele susținute din fonduri europene.

Între timp, ministerul le-a cerut tuturor inspectoratelor școlare evidența planificării activităților de simulare pentru situații de urgență existente la nivelul fiecărei unități de învățământ din subordine. Potrivit Protocolului privind pregătirea în domeniul situațiilor de urgență a copiilor, elevilor și studenților din învățământul național preuniversitar și superior, încheiat între Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne, fiecare instituție de învățământ are obligația de a organiza, conform unei planificări realizate la începutul anului școlar, exerciții practice de simulare privind modul de comportare și de acțiune în cazul producerii unei situații de urgență. În baza acestui protocol, conducerea inspectoratelor școlare are obligația de a analiza modul de organizare a acestor activități de simulare pentru situații de urgență în unitățile de învățământ.

Pe de altă parte, Ministerul Educației a cerut de la Ministerul Dezvoltării o situație defalcată pe județe a clădirilor în care funcționează unități de învățământ, care sunt expuse riscului seismic și care urmează să fie consolidate sau care se află deja în curs de consolidare seismică. 

Astfel, la nivel național, potrivit datelor oficiale, 39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 sunt în uz. Dintre acestea, 15 clădiri au destinația de săli de clasă sau laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinații. Pe lista întocmită de Ministerul Dezvoltării nu figurează nicio unitate de învățământ din Sălaj.