Ministerul Apărării Naționale anunță că, în acest an, admiterea la școlile postliceale militare se va face în baza rezultatelor obținute la examenul de bacalaureat. Se renunță la examenul de admitere pentru cei care își doresc o carieră de maiștri militari sau subofițeri.

”Media de admitere va fi calculată pe baza rezultatelor obținute la examenul de bacalaureat. Ierarhizarea candidaților se realizează strict în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și a opțiunilor acestora exprimate în cererea de înscriere”, informează reprezentanții MApN.

Prin dispoziția nr. 3 din a fost stabilt modul de desfășurare a admiterii în școlile militare de maiștri militari și subofițeri, în anul de învățământ 2023-2024.

Conform documentului, admiterea se organizează pentru următoarele două tipuri de programe: studii postliceale cu durata de 2 ani, pentru formarea inițială a maiștrilor militari în activitate; studii postliceale cu durata de 1 an, pentru formarea inițială a subofițerilor în activitate.
Pentru programele de studii postliceale cu durata de 1 an, admiterea e programată în data de 3 august 2023, iar pentru programele de studii postliceale cu durata de 2 ani, în data de 9 august.

Dacă nu vor fi ocupate locurile scoase la concurs, atunci școlile postliceale militare pot organiza și a doua sesiune de admitere, în 31 august 2023, pentru ambele programe de studii postliceale. Candidații care au medii de admitere egale vor fi departajați în funcție de nota obținută la proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat; nota obținută la proba scrisă obligatorie a profilului din cadrul examenului național de bacalaureat; nota obținută la proba scrisă la alegere a profilului și specializării din cadrul examenului național de bacalaureat.

Potrivit informațiilor Ministerului Apărării Naționale, unităţile de învăţământ postliceal militar (studii postliceale) sunt: Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Pitești, județul Argeș; Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc, județul Buzău; Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanța;
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, Sibiu; Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”, Chitila, județul Ilfov.

Pentru informații detaliate și consiliere cei interesați se pot adresa personalului recrutor de la birourile informare-recrutare din cadrul centrelor militare din județul/sectorul în care au domiciliul. Adresele și numerele de telefon sunt disponibile aici.