Firmele vor plati un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei, a decis, sambata, Guvernul prin ordonanta de urgenta.
Firmele care inregistreaza profit vor plati in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza. „Dorim sa eliminam sustragerea de la declararea unor venituri”, a afirmat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, la finalul sedintei de sambata a Guvernului. Astfel, firmele care inregistreaza la data de 31 decembrie venituri cuprinse intre 52.001 si 215.000 lei vor plati un impozit minim anual de 4.300 lei (aproximativ 1.000 euro), iar cele cu venituri de pana la 430.000 lei (circa 100.000 euro) vor achita anual cel putin 6.500 lei.
Un impozit minim anual de 8.600 lei (aproximativ 2.000 de euro) va fi datorat la venituri cuprinse intre 430.001 lei si 4,3 milioane lei (un milion de euro), iar firmele cu venituri peste acest interval, dar sub 21,5 milioane lei ( 5 milioane de euro), urmand sa plateasca cel putin 11.000 lei (2.500 de euro). Firmele ale caror venituri anuale se incadreaza in intervalul 21,5 milioane lei si 129 milioane de lei ( 30 de milioane de euro), vor achita un impozit pe profit de minim 22.000 lei (5.000 de euro).
Pentru calculul impozitului minim vor fi luate in considerare veniturile totale, obtinute din orice sursa, inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile din variatia stocurilor, veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale, veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementarilor legale, veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale, veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare, dar si veniturile neimpozabile, prevazute expres in acorduri si memorandumuri aprobate prin acte normative.
Microinterprinderile au o cota de impozitare de 3% din venituri pentru 2009, dar nu mai putin de valorile minime stabilite pentru toate celelalate firme in functie de intervalele amintite. Astfel, microintreprinderile care obtin venituri spre pragurile de jos ale intervalelor, vor plati mai mult decat cota de 3%. „Din analizele efectuate de Ministerul Finantelor Publice rezulta ca, la nivelul anului 2007, din cei 617.525 de contribuabili persoane juridice, 2.000 asigura peste 85% dintre veniturile publice. Numarul societatilor care au declarat pierderi la nivelul anului 2007 a fost de 242.106 (39,2% din numarul total al societatilor inregistrate), in conditiile in care cifra de afaceri a acestor intreprinderi se ridica la nivelul de 134 miliarde lei”, se arata in ordonanta de urgenta a Guvernului. Contribuabilii cu activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si la care impozitul pe profit datorat este mai mic decat 5% din veniturile respective sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate. Initial, Guvernul intentiona sa introduca un impozit anual de 0,5% din veniturile inregistrate de firmele care activeaza in anumite domenii, dar nu mai putin de 6.500 lei pe an.
Astfel Ministerul Finantelor a amendat proiectul initial de ordonanta de urgenta in care se arata ca firmele din diferite sectoare, precum imobiliar, turistic, comert si de consultanta, trebuia sa plateasca un impozit anual de 0,5% din veniturile inregistrate.
Potrivit Codului Fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe profit trezoreria statului, fundatiile romane constituite ca urmare a unui legat, cultele religioase, pentru veniturile obtinute din activitati economice care sunt utilizate pentru sustinerea activitatilor cu scop caritabil, institutiile de invatamant particular acreditate sau asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari. De la plata impozitului mai sunt scutite organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale pentru anumite tipuri de venituri.
Intrebat de jurnalisti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern dupa aprobarea impozitului forfetar, cate intreprinderi mici si mijlocii ca urmarea acestei masuri, ministrul Finantelor a raspuns ca noul sistem fiscal nu va afecta aceste unitati. „Va asigur ca nu vor fi afectate si, din discutiile avute cu mediul de afaceri, sunt multe venituri care nu se inregistreaza. Si dumneavoastra umblati in Romania si aplelati la servicii fara sa primiti bon fiscal, fie ca va spalati masinile, fie ca mergeti la coafura si mai spun niste domenii in care imi este cam greu sa cred ca nu inregistreaza profit, spre exemplu, servicii prestate pentru intreprinderi, incepand de la servicii de arhitectura, de consultanta si juridice. Imi este greu sa cred ca dumnealor inregistreaza pierderi sistematice”, a spus Pogea jurnalistilor. El a sustinut ca scopul introducerii impozitului forfetar nu a fost decat acela de a inlocui o baza de impozitare volatila cu una controlabila, pentru a elimina sustragerile de la declararea diferiterilor venituri.
Ministrul a prezentat la Guvern si o serie de date din care rezulta ca in perioada 2007-2008, din 617.000 de societati inregistrate, peste o treime, respectiv 242.000 firme, au declarat pierderi. Dintre aceste 242.000 de societati, peste 80% sunt inregistrate ca microintreprinderi, cu 1-4 angajati, iar aproximativ 50%, respectiv 102.000 intreprinderi, obtin o cifra de afaceri medie putin peste 8.000 lei, rezultand o cifra anuala de 2.500 euro. „Admitand ca asa este, rezulta ca cifra de afaceri medie este in jur de 200 de euro pe luna ? Pai 200 de euro pe luna nu reprezinta nici salariul mediu pe economie, a unui salariat”, a aratat ministrul.
Intrebat daca Executivul ia in calcul si alte masuri fiscale in cazul in care veniturile raman in scadere, Pogea a raspuns ca spera ca noul cadru bugetar sa fie in masura sa asigure venituri suficiente si ca, in caz contrar, va fi imbunatatit sistemul de colectare, fara sa fie majorate principalele taxe, precum TVA-ul, contributiile sau impozitul pe venit si profit.