Ministerul Mediului lucrează la aplicația prin care proprietarii vor putea să se înscrie în programul de accesare a fondurilor pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Când va fi gata aplicația, înscrierile se vor putea face doar în baza cărții de identitate și a unui extras de carte funciară, după cum a anunțat ministrul Barna Tánczos.
”Obiectivul este să ajungem la 150.000 de gospodării. Am prevăzut un buget mult mai mare, 3 miliarde de lei. Sper în continuare să reușim să atragem și fonduri europene și să majorăm la rectificare bugetul în cursul verii. (N.r – Pentru înscriere) Va fi nevoie de buletin și extras de funciar pe aceeași adresă, pe aceleași imobile și apoi adeverințe cu lipsa datoriilor la bugetul de stat și putem să semnăm finanțarea”, transmite ministrul Mediului.
Acesta a spus că obiectivul este finanțarea până la 150.000 de gospodării din programul Casa Verde Fotovoltaice, suma alocată pentru acest proiect fiind de până la 3 miliarde lei.
„Obiectivul este să ajungem la 150.000 de gospodării. Am prevăzut un buget mult mai mare, 3 miliarde de lei. Sper în continuare să reușim să atragem și fonduri europene și să majorăm la rectificare bugetul în cursul verii. Pentru înscriere va fi nevoie de buletin și extras de funciar pe aceeași adresă, pe aceleași imobile și apoi adeverințe cu lipsa datoriilor la bugetul de stat și putem să semnăm finanțarea”, a declarat ministrul la un post național de televiziune.
O altă modificare adusă programului Casa Verde Fotovoltaice este aceea că beneficiarul fondurilor își va alege instalatorii, și nu invers.
Anul trecut, instalatorii decideau cine intră pe listă, anul acesta va fi invers: după ce beneficiarul primește finanțare, el va alege un instalator cu care vrea să semneze contractul din lista de pe Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Ministrul Mediului estimase că programul va începe în luna martie 2023, însă nu este dat un termen oficial la acest moment.
Care vor fi regulile de accesare a banilor
După înscrierea în aplicație, fiecare solicitant de fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice va putea obține 25 de mii de lei pentru o gospodărie. Va accesa aplicația, se va înscrie în baza CI și a extrasului CF și va completa un chestionar simplu.
În termen de 90 de zile, va primi pe mail numele mai multor companii acreditate să instaleze sisteme fotovoltatice și atunci proprietarul va alege cu cine vrea să lucreze. Firma aleasă va executa lucrarea, iar atunci când va încărca în aplicație factura și certificatul de racordare (un proces-verbal de finalizare a lucrării), Administrația Fondului pentru Mediu va face plata în termen de 45-60 de zile.
Datele au fost furnizate de Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, care a precizat și faptul că firmele care vor putea fi alese de solicitanți vor fi acreditate de AFM. Procesul de acreditare este în curs de derulare, finalizându-se până la data la care se va da startul înscrierilor prin aplicația on-line.
În sfârșit; se vine cu măsurile și precizările mult așteptate la această măsură de realizare a valoroasa instalare de panouri fotovoltaice! PE CÂND SE VOR LUA ASEMENEA MĂSURI ȘI PENTRU MULT AȘTEPTATA MĂSURĂ DE ÎMPĂDURIRE A SUPRAFEȚELOR DE TERENURI FOSTE AGRICOLE CARE SE DEGRADEAZĂ CU VITEZĂ? La aeastă măsură anunțată ca și realizabilă, este necesar să se ia inițiativa TOT DE SUS! Altfel este condamnată din fașă, să nu se realizeze nimic!!! Atâta timp cât se așteaptă ca actalii proprietari de asemenea suprafețe SĂ LE REALIZEZE PE BANII LOR NU SE VA FACE NIMIC! Doar dacă se va găsi o sursă de finanțare din altă parte! Nu de la proprtetari, care apoi să,și recupereze banii din FONDURILE ACORDATE DE CĂTR UNIUNEA EUROPEANĂ PȘENTRU ACEASTĂ MĂSURĂ EXTRAORDINAR DE IMPORTANTĂ!!
Buns Ziua,
Când va fi disponibilă aplicația pentru a putea trimite cererea pentru instalare panouri foto-voltaice ?
Cu Stima
Alexa Tarta