Consilierii locali USR Zalău solicită administrației locale să reia finanțarea secțiunii de bugetare participativă. Aceasta presupune ca cetățenii să propună proiecte de interes pentru comunitate, apoi ideea care primește cele mai multe voturi să fie implementată de municipalitate.
La Zalău, bugetarea participativă a fost introdusă în anul 2019, USR fiind prima formațiune politică ce a militat pentru o astfel de măsură, încă din 2018.
Consilierii municipali USR spun că proiecte de mică anvergură, propuse de zălăuani, precum amenajarea unui loc de joacă, reabilitarea unui spațiu verde sau înfrumusețarea unei anumite zone, pot contribui și ele la creșterea confortului cetățenilor, nu doar proiectele mari derulate de administrația locală, astfel că primăria ar trebui să încurajeze asemenea inițiative și să stimuleze implicarea oamenilor în viața comunității și a modului de cheltuire a banului bublic.
USR Zalău susține oamenii să depună proiecte care să fie finanțate de administrația locală, în cadrul secțiunii de bugetare participativă. În plus, anunță că va oferi informatii sau sprijin în realizarea acestor proiecte.
De altfel, la votul bugetului local pe anul 2023, consilierul USR Gabriela Olar a depus un amendament care se referă tocmai la faptul că au fost alocate 100 mii lei pentru bugetarea participativă a unor proiecte propuse acum 2 ani, dar nu în ordinea voturilor cetățenilor, ci în ordinea dorită de administrația locală.
“Primul proiect care va fi finanțat este realizarea statuii lui Sziszkai Lajos (50 mii lei), proiect care a fost votat de 188 de cetățeni, în detrimentul proiectului situat pe locul I, cu 233 de voturi, și anume realizarea unor picturi murale cu vopsea care purifică aerul. Prin această bugetare, cetățenii pot depune proiecte, iar în urma voturilor exprimate se realizează proiectele propuse, în limita fondurilor alocate”, a afirmat Gabriela Olar, liderul consilierilor locali USR, într-o conferință de presă.
În decembrie 2019, ultimul an în care municipalitatea a alocat bani pentru bugetarea participativă, pe motiv că numărul de proiecte depuse de zălăuani este mic, ideile care au strâns cele mai multe voturi au fost: pădure urbană (pictură murală exterioară cu vopsea ce purifică aerul) -233 voturi, realizare spațiu de depozitare temporară a mașinilor neutilizate, nefuncționale – 222 voturi, statuie Szikszai Lajos – 188 voturi, treceri de pietoni “3D” – 97 voturi, demolare PT14 și amenajare locuri de parcare – 95 voturi, baie comunală socială –58 voturi.
Consilierii locali USR spun că numărul redus al zălăuanilor care depun proiecte este determinat tocmai de faptul că nu știu că pot face acest lucru, în condițiile în care, pe site-ul administrației locale, nu mai este disponibilă această secțiune.
“E important să ascultăm propunerile zălăuanilor. E foarte posibil să aibă idei mai bune decât ale administrației locale”, spune Gabriela Olar.