Elevii de liceu de clasa a XI-a vor avea, începând cu anul școlar 2023-2024, o oră în plus în fiecare săptămână, pentru a studia o nouă disciplină – ”Istoria evreilor. Holocaustul”.
Legea privind introducerea acestora în planurile-cadru de liceu a fost promulgată în anul 2021, însă doar acum au fost avizate ordinele de modificare a acestora, potrivit edupedu.ro.
Noua materie se va studia la clasa a XI-a, cu excepția claselor din învățământul profesional special. În acest caz, materia va studiată în clasa a XII-a.
Câte ore va cuprinde programa școlară
Programa școlară va suferi modificări în funcție de filieră. La filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică și la specializarea științe ale naturii, programa va cuprinde 18 ore de materii pe săptămână, plus 1 oră de ”Istoria evreilor. Holocaustul”;
Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea filologie și specializarea științe sociale, programa va cuprinde 15 ore de materii pe săptămână plus 1 oră de ”Istoria evreilor. Holocaustul”.
Filiera vocațională, profilul artistic, specializările „Muzică”, „Coregrafie”, „Arta Actorului”, „Arhitectură, arte ambientale și design”, „Arte plastice, arte decorative”: 11 ore de materii pe săptămână plus 1 oră de ”Istoria evreilor. Holocaustul”.
Filiera vocațională, profil sportiv, toate specializările: 16 ore de materii pe săptămână plus 1 oră de ”Istoria evreilor. Holocaustul”.
Această oră în plus pe săptămână va fi cuprinsă în programă și pentru filiera tehnologică, cursuri de zi și seral, filiera vocațională, profilul teologic, cultul ortodox, specializarea Ghid turism religios, Filiera vocațională, profilul artistic, specializările „Muzică”, „Coregrafie”, „Arta Actorului”, „Arhitectură, arte ambientale și design”, „Arte plastice, arte decorative.
Profesorii se pot specializa pentru predarea noi discipline
Potrivit modificărilor legislative, planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional includ noua materie «Istoria Evreilor. Holocaustul» ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Atât programa școlară, cât și manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru această disciplină se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» și membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 174/2019 și se aprobă prin ordin al ministrului educației.
Cadrele didactice care vor preda Istoria evreilor pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate.
Românii, părinții copiilor, au fost întrebați dacă sunt de acord cu introducerea acestei materii în programa scolară ? Asta în timp ce Istoria României (cea adevarată) este pusă mai la margine. Și se dovedește (a câta oară) câ țara este condusă de alogeni.
De acord, dacă în statul Israel se va studia „Istoria comunismului”, care a făcut covîrșitor mai multe victime decît Holocaustul. Dacă nu, nu!