Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a semnat, joi, alături de omologii săi din Bihor – Ilie Bolojan, Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, Maramureș – Ionel Bogdan, Satu Mare – Pataki Csaba, respectiv de Ionel Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, acordul de parteneriat privind realizarea Cloud-ului Regional Nord-Vest.
Produsul informatic este destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, fiind fundamental pentru transformarea digitală.
La evenimentul ce a avut loc la Baia Mare, a fost prezent ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan Marcel Boloș.
“Realizarea cloud-ului va aduce beneficii întregii regiuni, permițând simplificarea procesului birocratic, prin crearea unui serviciu digital care să asigure interconectarea bazelor de date ale fiecărei instituții din Regiunea Nord-Vest. Din fața calculatorului, cetățenii vor avea acces direct la toate serviciile publice locale, fără a mai fi nevoiți să meargă la ghișee. Procesul va fi unul de durată, însă, vorba lui Brîncuși: «Nu este greu să faci lucruri. Greu este să te pui în starea de a le face». Deja am făcut pași importanți spre normalitatea din Uniunea Europeană. Împreună și eliminând discuțiile și parti-pris-uri politice, pregătim o strategie de dezvoltare integrată a Regiunii Nord-Vest, cu modele de bună practică, schimburi de experiență, preocupări comune pentru dezvoltarea fiecărui județ, după particularitățile sale”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.
Cloud-ul de date aferent Regiunii Nord-Vest are o valoare totală de 30 milioane de euro și va fi finanțat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 – Prioritatea 2 – O regiune cu localități SMART, pentru care Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este autoritate de management.
Acest cloud al digitalizării este o bază de date comună a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, care urmează să fie implementată, pentru a crește calitatea activităților sectorului public în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare. Transformarea digitală la nivel regional va însemna ca 2,7 milioane de români, beneficiari direcți, să nu mai stea la cozi sau să se deplaseze pentru documente.
Discuțiile purtate au vizat și dezvoltarea infrastructurii rutiere, în vederea îmbunătățirii conectivității între județele din regiune.
Următoarele întâlniri ale reprezentanților consiliilor județene din Nord-Vest vor avea loc la Cluj-Napoca și Oradea.
Regiunile sunt de esență sovietică, n-au viitor. În schimb, județele introduse de Ceaușescu în 1968 sunt viabile pe veci !
Tot semnați contracte și parteneriate! Știți care va fi finalitatea! 0/!!!!
Oare aceste denumiri de acorduri, servicii etc.într-o limbă straină ne sunt impuse ? Sau altor noștrii le este rușine să folosească limba oficială în astfel de documente ? Că de cunoașterea limbii străine (mai ales la reprezentantul județului) m-aș mira.