În caz de accident rutier soldat doar cu pagube materiale, șoferii au posibilitatea de a apela la decontarea directă, din propria poliță RCA, pentru a-și repara autoturismele. Acest serviciu este opțional și se taxează suplimentar.
“Prin încheierea unei asigurări RCA, obligațiile de despăgubire ale persoanei vinovate se transferă la societatea de asigurare emitentă a asigurării RCA în cazul producerii unui accident de către un vehicul înmatriculat/înregistrat.
Dacă optați, suplimentar, pentru decontare directă, în baza acestui serviciu, după un accident rutier, proprietarul mașinii păgubite are opțiunea de a merge la propriul asigurător RCA pentru a-și recupera prejudiciul, urmând ca asigurătorul său RCA să recupereze suma plătită de la asigurătorul RCA al șoferului vinovat. Decontarea directă este un serviciu opțional aferent contractului RCA. Posesorul unei polițe RCA cu decontare directă poate să se adreseze propriului asigurător, în caz de daună provocată din vina unui terț, pentru ca acesta să întreprindă demersurile necesare avizării, constatării și despăgubirii daunei respective. Aceast serviciu este taxat suplimentar”, explică Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
E important de știut că decontarea directă nu poate fi folosită pentru orice daună. Clauza poate fi utilizată doar în cazul accidentelor rutiere care sunt produse pe teritoriul României, vehiculele implicate în accident sunt înmatriculate/înregistrate în România, prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor, ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului, nu au existat vătămari corporale.
În cazul în care nu sunt îndeplinite toate aceste condiții, atunci trebuie să apelați la RCA-ul șoferului vinovat pentru repararea mașinii.