În cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), ai Poliției Române, ai Jandarmeriei și ai Gărzii Forestiere, organizată în luna ianuarie, la Brașov, ministrul Tánczos Barna a prezentat modificările aplicației SUMAL 2.0.
Practic, aplicația va avea și un ”cazier silvic”, adică va cuprinde toate contravențiile care vor fi înregistrate și vor putea fi urmărite în timp real de către toate organele de poliție și control. Sistemul va fi asemănător cu cel al Poliției, în care se centralizează cazierul rutier. Ministrul Mediului spune că, prin noile îmbunătățiri, SUMAL 2.0 își adaugă un nou instrument împotriva tăierilor ilegale de păduri.
”La Brașov, am prezentat noua componentă a sistemului de trasabilitate a lemnului, denumit SUMAL Contravenții – SNEICS. Împreună cu reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Poliției Române, Jandarmeriei și Gărzii Forestiere am discutat despre instrucțiunile de utilizare, rolul fiecărui organ de control și procedurile prin care datele despre contravențiile silvice vor trebui înregistrate în noua platformă, pentru ca aceasta să poată fi operaționalizată cât mai curând.
Toate procesele verbale de constatare a contravențiilor silvice, procesele verbale de confiscare și alte documente rezultate în urma controalelor vor fi introduse în această evidență unică, accesibilă de către fiecare structură de control, fie că este vorba de Ministerul Mediului, gărzile forestiere, poliție, jandarmerie sau personalul silvic cu rol de control din cadrul ocoalelor silvice. Eficientizăm, astfel, eforturile autorităților în combaterea tăierilor ilegale de păduri. SUMAL 2.0 va deveni nu doar cel mai complex sistem de urmărire a transportului de lemn, ci va include și o evidență unică a celor care încalcă legea în acest domeniu”, a precizat ministrul Barna.
În doi ani de funcționare, SUMAL2 a adunat 90 de mii de utilizatori
La finele lunii ianuarie, platforma SUMAL2 a împlinit vârsta de 2 ani. Descris de oficialii din Ministerul Mediului ca fiind cel mai complex sistem de monitorizare a trasabilității lemnului din întreaga Europă, programul a adunat aproape 90.000 utilizatori înregistrați, peste 10 milioane de avize de însoțire a transporturilor generate și a contabilizat aproximativ 80 milioane metri cubi de material lemnos transportat. În același timp, SUMAL 2.0
Datele au fost prezentate de ministrul Mediului, Tánczos Barna, care afirmă că sistemul este o componentă cu care se duce ”lupta împotriva defrișărilor necontrolabile, că oferă o imagine fidelă de ansamblu și la zi asupra activităților forestiere din România, cu care se combat mai eficient ilegalitățile din sector”.
”SUMAL2 a împlinit astăzi doi ani de funcționare, și putem spune că sistemul a devenit unul eficient și matur, cu aproape 90.000 utilizatori înregistrați, peste 10 milioane de avize de însoțire generate și aproximativ 80 milioane metri cubi de material lemnos transportat. Inspectorul Pădurii – componenta SUMAL 2.0 destinată publicului – a devenit instrumentul principal al oricărui cetățean care dorește să verifice legalitatea unui transport de lemn. Vigilența publicului a crescut și am avut deja 3,4 milioane de interogări realizate direct de cetățeni. Avem planuri mari și pentru următorii doi ani. Prin PNRR, dezvoltăm, în continuare, sistemul de trasabilitate a lemnului SUMAL 2.0 care va fi completat cu un sistem de monitorizare video și un sistem de implementare a imaginilor satelitare”, a precizat ministrul Mediului.