Senatorul Gheorghe Pop sustine ca ministrul MAI pregateste un proiect de lege care limiteaza libertatea de exprimare a romanilor.
In anotimpul in care se numara bobocii, senatorul Gheorghe Pop ne propune sa reflectam, „pe burta goala”, asupra unor gesturi importante care au „subminat puternic exercitiul democratic” din Romania. „Incet, incet se incearca crearea cadrului perfect pentru o noua epoca totalitarista. Miscarile sunt mici, subtile, facute metodic dar insistent”, spune parlamentarul salajean. Potrivit acestuia, Ministerul Administratiei si Internelor, in frunte cu Traian Igas, a elaborat un nou proiect de lege privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice care a fost publicat pe site-ul institutiei pentru dezbatere publica. Proiectul lui Igas intentioneaza sa modifice Legea 61/1991. „Daca in 1991 scopul era facilitarea si garantarea libertatii de exprimare, aberatia legislativa pe care v-o supun azi atentiei vrea sa faca taman pe dos. Altfel, nu-mi explic disparitia suspecta din tentativa de lege a chiar primului paragraf al primului articol care prevede ca «Libertarea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege»„, precizeaza Gheorghe Pop. Senatorul mai sustine ca procedura de „declarare” a adunarilor publice este inlocuita cu cea de „aprobare” a lor. „Declararea adunarilor publice” are ca scop informarea autoritatilor competente pentru a lua masurile necesare ca adunarea publica sa se poata desfasura si pentru a-i proteja pe participantii la adunare. In schimb, „aprobarea” prevede o serie de masuri si conditii restrictive impotriva organizarii unor adunari publice.
Ministrul vrea sa interzica mitingurile in fata Guvernului
Un alt aspect „ingrijorator” ar fi articolul 7 din acest proiect, care prevede ca este interzisa „organizarea adunarilor publice in imediata apropiere a obiectivelor militare sau a celor asigurate cu paza militara” spre deosebire de legea in vigoare in prezent, care se refera strict la obiective militare. „Pentru cei care nu stiti, va anunt ca puteti regasi pe lista obiectivelor protejate cu paza militara locatii ca Palatul Parlamentului, sediul Guvernului precum si sediile tuturor ministerelor precum si ale altor institutii publice”, conchide senatorul Gheorghe Pop.