Oaspetii straini au apreciat la superlativ traditiile Vaii Somesului. Mamaliga la ceaun cu branza si jocurile ansamblului „Cununa” au facut furori la Ileanda.
La inceputul lunii septembrie, comuna Ileanda a fost gazda Congresului National de Speologie, aflat la cea de-a 39-a editie. Speologi din tara si din strainatate au avut ocazia sa cunoasca, timp de trei zile, plaiurile somesene indeaproape. Pe langa excursiile organizate la obiective turistice foarte putin cunoscute chiar si de salajeni – pestera Lii de la Cuciulat, pestera Magurici la sapte kilometri de Ileanda, Cheile Babei, Custura Cetatelii din Cheile Lapusului si Grota din Dealul Crucii -, organizatorii le-au oferit participantilor expozitii de fotografii si desene, expozitie de harti ale pesterilor romanesti si straine, lansare de carte, concursuri, focuri de tabara si surprize. La eveniment au participat aproximativ 120 de speologi din Franta, Slovacia, Ungaria si membrii cluburilor de speologie din tara noastra: Oradea, Resita, Hunedoara, Bucuresti, Cluj, Arad, Brad, Suceava, Stei si Mehedinti. Din strainatate au participat cluburi consacrate la nivel mondial: Orgnac-L’Aven, SC Villeurbanne-FFS, Saint Jean en Rus si Speleoklub Cassovia.
Baimarenii Clubului de Speologie „Montana”, impreuna cu Primaria Ileanda si Grupul Scolar „Ioachim Pop” au reusit sa le prezinte francezilor o alta fata a Romaniei. In fiecare seara a lucrarilor Congresului, oaspetii au petrecut la foc de tabara. In incinta liceului din Ileanda s-a preparat mamaliga la ceaun servita cu branza framantata „de Dolheni”, alte produse traditionale de pe Valea Somesului, pe care strainii le-au apreciat la superlativ. Organizatorii le-au oferit mini-recitaluri de chitara si fluier, sustinute de speologi, iar seara au organizat un miniconcert al trupei „KM 32” din Cavnic. Ansamblul „Cununa” din Jibou au prezentat strainilor traditiile somesene, in cadrul unui spectacol de cantece si dansuri populare din regiunea Vaii Somesului. Organizatorii au relatat faptul ca strainii au ramas impresionati de acesta „fata” a Romaniei.
Francezii sositi la Ileanda, impresionati de traditiile salajene
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...