Carne cu cloramină pentru vârstnici și hrană expirată pentru copii
Sebastian Hotca, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), a dat câteva detalii cutremurătoare din ceea ce a descoperit, alături de inspectorii sălăjeni de la Protecția Consumatorului, în timpul controalelor efectuate la căminele de bătrâni Haller și Românași, dar și la firma de catering care distribuie hrană pentru copiii din patru grădinițe din Zalău.
Carnea era pusă la decongelat direct în chiuvetele date cu cloramină (un dezinfectant pe baza de clor pentru dezinfecție, special creat pentru igiena și dezinfecția în baie, bucătărie, piscină etc). Un alt aspect grav scos la iveală este faptul că firma de catering prepara mâncarea pentru cei 200 de copii ai grădinițelor Dumbrava Minunată, Nr. 5, Nr. 7 și David din produse expirate și recongelate, după care o livrau într-o mașină toată plină de rugină.
Șeful ANPC regional se declară stupefiat de ceea ce a descoperit și, mai ales, de atitudinea adoptată de cei verificați.
Hotca a ales să publice dovezi foto-video pe pagina sa personală pentru a atrage atenția părinților și aparținătorilor vârstnicilor care plătesc bani mulți pentru îngrijiri.
”Am fost stupefiat să constat la Zalău că există operatori economici cărora li se pare normal să prepare mâncare pentru copii din produse expirate și recongelate, după care sa o livreze grădinițelor cu o mașină având caroseria plină de rugină. Aproximativ 200 de copii, de la trei grădinițe din Zalău, consumau zilnic astfel de produse.
La fel de normal li se pare și altor operatori economici, care prestează servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice, să decongeleaze carnea în chiuveta în care tocmai au dat cu cloramină, după care să o prepare și să o servească acestor persoane, a căror aparținători achită sume considerabile pentru aceste servicii.
Încă o dată, fac un apel atât la părinții copiilor cât și aparținătorii persoanelor vârstnice, să fie foarte atenți când aleg grădinița sau căminul pentru membrii familiilor lor, să solicite operatorilor economici detalii despre serviciile oferite și să ne sesizeze dacă constată deficiențe”, spune Sebastian Hotca în postarea sa.
Vă reamintim că aceste controale s-au efectuat în 17 ianuarie. Asociația Haller din Zalău, Centrul din Românași și firma de catering Conta Cata SRL au fost verificate și sancționate de comisarii Protecției Consumatorilor Sălaj pentru neregulile grave depistate. Cazare insalubră pentru vârstnici, alimente expirate și multe alte nereguli.
Potrivit informării, comisarii Protecției Consumatorului au aplicat amenzi de 45 de mii de lei, avertismente, au retras peste 260 de kilograme de alimente neconforme și au interzis transportul hranei finite la cele patru grădinițe din Zalău cu mașina firmei de catering verificată.
Foarte bine ca fac aceste controale.Sa fie amendati usturator cei care ne pun sanatatea in pericol.
Domnule comisar de la ANPC, de ce nu ați suspendat activitatea operatorului de catering din moment ce ați constat atâtea neconformitati, ia-ți suspendat dreptul de a folosi mașina la livrări,daca tot e de interes maxim acest subiect va rog publicați nota de constatare și motivele pentru care a fost sancționat operatorul, nu așa de dragul presei de cancan sa de-a bine instituția că face controale , clar și concret , altfel se realizează o noua licitație pe SEAP și respectivul operator are tot dreptul să participe din nou