Ancheta investigatorilor continuă în cazul medicului Horia Jidveianu, acuzat de luare de mită în formă continuată (15 acte materiale).
Medicul a fost plasat sub control judiciar de instanță și are interdicția de a profesa în cadrul Spitalului Județean pe perioada controlului judiciar. Însă anchetatorii audiază în continuare martori, pentru a aduna probe la dosar. Cel puțin asta reiese din mesajul unei doamne din Zalău care, marți dimineața, a dezvăluit pe un grup de socializare că a dat declarații unui ”domn comisar din Zalău privitor la doctorul Jidveianu”, probabil fără să-și dea seama că în mesaj a dat informații din anchetă.
Doamna în cauză a făcut apel public către alți părinți ca, în cazul în care au dat mită medicului Jidveianu, să contacteze comisarul căruia i-a dat ea însăși declarație, fiind dispusă să le ofere datele de contact. Aceasta a mai spus că a avut în urmă cu 3 ani probleme cu medicul în cauză, când a refuzat tratarea bebelușului de 7 săptămâni pentru că ”nu i-a dat nimic”. Tot mămica a spus că, la acel moment, a făcut plângere conducerii spitalului, plângere publică, asumată, căreia i se pot citi recenziile de la acel moment.
Redăm integral mesajul publicat: ”Dragi mămici, ieri am fost vizitată de un domn comisar de la Zalău privitor la doctorul Jidveianu. Este anchetat pentru luare de mită, a fost arestat pentru 30 de zile și acum se adună informații cu privire la el. Noi am avut în urma cu 3 ani probleme cu acest medic, dar nu i-am dat nimic, motiv pentru care a și refuzat tratarea micuțului nostru de 7 săptămâni. Însă a luat sume de bani de la mulți pacienți, unii la limita sărăciei, alții făcând împrumuturi pentru a putea achita pretențiile medicului. Dacă sunteți pe grup mămici sau cunoașteti persoane care au dat mită pentru a le fi tratați copiii , eu vă pot pune la dispoziție numărul de telefon al domnului comisar pentru a confirma acest lucru. Nu as vrea că după un timp acest medic să își poată relua locul in spital. De la domnul comisar am înțeles că acum postul este ocupat de alt medic , dar înainte nimeni nu putea ocupa acest post de dr. Jidveianu. Nu am cerut detalii , dar aceste cuvinte mă face să cred că avea spatele asigurat , mai ales că multe plângeri au ajuns la urechile conducerii spitalului ( inclusiv cazul nostru), iar el mereu scăpa basma curată. Eu am scris plângerea chiar și pe pagina spitalului încât poate fi văzută public atât de conducerea spitalului, cât și de cei care doresc să citească recenziile acordate acestuia”, spune mămica din Zalău.
La aproximativ o oră de la publicare, mesajul a fost șters, anunț care a stârnit alt val de reacții, mai ales că postarea inițială adunase într-un timp foarte scurt zeci de reacții, pro sau contra medicului Jidveianu.
Vă reamintim că, în 14 decembrie, doi medici chirurgi pediatri de la Spitalul Județean de Urgență, Horia Jidveianu și Ioan Așchilean, au fost reținuți sub acuzația de luare de mită.
În cazul medicului Jidveianu, procurorii solicitaresă măsura arestului preventiv, dar aceasta a fost înlocuită de judecător cu măsura controlului judiciar. Decizia Tribunalului Sălaj a fost contestată de procurori, iar Curtea de Apel Cluj a decis să mențină măsura controlului judiciar, dar a aprobat interzicerea exercitării profesiei pe perioada controlului judiciar.
Medicul Jidveianu este acuzat de luare de mită în formă continuată (15 acte materiale). Potrivit procurorilor, din probele administrate până la acel moment, în perioada 2021-2022, în calitate de medic chirurg și ortoped pediatru la Spitalul Județean de Urgență Zalău, a primit sume între 100 și 1.200 de lei de la aparținătorii unor minori, pentru a îndeplini sau a urgenta unele acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Suma totală încasată astfel ar fi fost de 8.050 lei, spun procurorii.
În ceea ce îl privește pe medicul Ioan Așchilean, medic primar chirurg pediatru, acesta este acuzat și el de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale). În perioada 2021-2022, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale ca și colegul său, a primit, spun procurorii, sume de bani între 50 și 600 de lei de la aparținătorii unor minori, tot pentru a îndeplini sau a grăbi unele proceduri medicale ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Suma încasată în condițiile menționate ar fi fost de 1.450 lei.
În cazul său, procurorii au dispus măsura controlului judiciar, fără interdicția de a-și exercita profesia.
Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual penal de administare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, precizează procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.