Aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile din România vor fi ajutate să treacă mai ușor peste iarnă, spun reprezentanții Guvernului.

Se acordă câte 1.400 de lei sprijin din bani europeni pentru plata facturilor la energi, iar ajutorul va fi distribuit în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, în februarie 2023 și în septembrie 2023. Cu acești bani se pot plăti o parte din cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia (energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire).

Sprijinul se acordă sub forma unui card de energie, tipărit și distribuit de Poşta Română. Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăți prin serviciul de mandat poștal asigurate de Poșta Română, pentru decontarea datoriilor curente și/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie.

Sprijinul se acordă persoanelor aflate în risc de sărăcie care îndeplinesc condițiile de venit mediu pe membru de familie și de vârstă pentru a beneficia de sprijin în vederea compensării prețului la energie. Se încadrează pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei; familiile și persoanele singure care au drept la ajutorul social.

În cazul în care la un loc de consum domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, sprijinul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum.

În situația în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari prevăzuți, se iau în calcul și veniturile acestora. În cazul în care media veniturilor per locuitor/gospodărie este mai mare de 2.000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se acordă card de energie.