Fantanile arteziene din Zalau au concentratia de amoniac mult peste valoarea de 0,5 miligrame pe litru, prevazuta de lege pentru ca apa sa fie considerata potabila.
Fantanile arteziene publice din Zalau prezinta o concentratie de amoniac care depaseste cu mult normele de legislatie din domeniu. Potrivit buletinului de analiza emis de catre laboratorul din cadrul Directiei de Sanatate Publica Salaj si care a fost afisat saptamana trecuta la fiecare izvor in parte, nivelul amoniacului din fantanile arteziene depaseste cu mult valoarea de 0,5 la suta stabilita de lege.
Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj evalueaza calitatea apei de doua ori pe an, primavara si toamna, sau ori de cate ori situatia o impune. Ultimul buletin de analiza emis de laboratorul de specialitate DSP Salaj arata valori ale prezentei amoniacului in apa din fantanile arteziene pornind de la 0,12 mg/l la izvorul Meses dinspre Treznea, in timp ce valoarea cea mai mare a fost inregistrata la fantana situata in zona statiei de epurare – nu mai putin de 9,35 mg/l.
„Concentratia crescuta de amoniac din fantani este cauzata de structura solului, deci nu din pricina unei poluari organice. Avand in vedere ca, fantanile sunt de mare adancime (200 – 300 metri), parametrii de potabilitate raman relativ constanti”, a precizat Mihai Cheseli, purtatorul de cuvant al DSP Salaj.
Nivelul concentratiei de amoniac
Cele noua fantani arteziene din Zalau prezinta diferite concentratii de amoniac care depasesc normativele legii, respectiv 0,5 mg/l. Cele mai „ferite” de concentratia de amoniac sunt fantanile de pe Meses, acestea intregistrand valori cuprinse intre 0,12 si 0,18 mg/l. Pana in 5 mg/l, ceea ce inseamna o depasire de zece ori mai mult decat prevede legislatia, avem la fantanile arteziene de la Astralis, de pe str. 22 Decembrie 1989 (Ciresica), de pe str. D. Gherea, de str. 22 Decembrie 1989 (Obor) si de pe str. 22 Decembrie 1989 (Tip – Top). Cinci dintre cele noua fantani arteziene din municipiu depasesc valori de 5 grame de amoniac pe litru, iar acestea se afla in zonele: Piata Iuliu Maniu, str. Corneliu Coposu, fantana de pe platoul din fata Prefecturii, cea de pe Sarmas si fantana situata in zona statiei de epurare.
Amoniacul este toxic in cantitati mari
Contactat de Graiul Salajului, dr. Marius Calinici a precizat ca in general apa existenta in retelele Romaniei este potabila. „Poate sa nu placa gustul, poate sa nu placa mirosul, dar este potabila. Pana la urma este o chestiune de cultura”, a opinat dr. Calinici. Acesta a exemplificat prin faptul ca americanii considera ca o apa potabila trebuie sa miroasa a clor, pe cand in Franta orice miros de clor al apei determina populatia sa o considere nepotabila.
Dr. Marius Calinici spune ca amoniacul nu este toxic decat in cantitati foarte mari si ca prezenta acestuia in apa presupune prezenta de reziduri organice in panza freatica, fie in trecut, fie in prezent. Cu referire la cazul concret al celor noua fantani arteziene din Zalau, dr. Marius Calinici nu a dorit sa comenteze datele oferite de DSP, spunand ca exista specialisti care pot sa faca asta. „Daca cei de la DSP nu au luat masuri, inseamna ca apa e potabila’, a conchis dr. Calinici.
Efectele amoniacului
Amoniacul este un gaz incolor cu miros caracteristic, extrem de solubil in apa, care se dizolva in caile nazale si intr-un final e inghitit ajungand in stomac. O foarte mica parte din amoniac, daca este inhalat, poate ajunge in plamani, de unde ajunge in sange. Efectele biologice in cazul expunerii acute depind foarte mult de concentratia din aer, de cantitatea ingerata si de durata expunerii. In general, spun specialistii, nu exista efecte cronice la expunerea de lunga durata la concentratii mici de amoniac, insa lucrurile se schimba cand vorbim de concentratii mai mari, care pot duce pana la iritatii grave ale ochilor, bronhospasm, tuse severa etc. Cele mai grave efecte asupra organismului uman sunt la concentratii foarte mari, cand apare acumularea de fluide in plamani, arsuri ale pielii si uneori chiar decesul.
Apa de la robinet este totusi potabila
Apa de la fantanile arteziene a constituit, in timp, o alternativa la apa murdara si urat mirositoare venita pe robinet. Cu toate acestea, potrivit analizelor de specialitate, apa de la reteaua publica este potabila.
„Apa de la robinet se conformeaza cerintelor Legii 458 privind calitatea apei potabile. Pe langa masuratorile pe care le facem noi zilnic in mai multe puncte din oras, la rezervoare si la capetele de retea, mai face si DSP-ul analize periodice, iar pana acum niciun indicator n-a fost depasit’, a precizat Marcel Zaharia, directorul filialei Zalau a Companiei de Apa Somes-Tisa. Zaharia a mai declarat ca in ultimii ani nu au fost inregistrate niciun fel de depasiri ale indicatorilor de potabilitate a apei la nivelul municipiului Zalau.