Firmele din Zalău care dețin „clădiri verzi” ar putea primi reduceri la plata taxelor și impozitelor pentru respectivele imobile.
Primăria a pus în transparență decizională un proiect care prevede acordarea unor facilități de cel mult 20 de mii de euro pe an pentru pentru întreprinderile contribuabile la bugetul local al municipiului care
deţin clădiri aflate în „clasă energetică A” şi o certificare oficială recunoscută Ia nivel mondial (BREEM, LEED, DGNB, CASBEE şi GREEN STAR) ca şi „clădire verde”.
Obiectivul acestei scheme de minimis vizează susținerea și stimularea firmelor în vederea construirii de “clădiri verzi” sau de a aduce la acest nivel clădirile deja existente.
Schema ar urma să se aplice pe tot parcursul anului 2023. Valoarea totală a ajutorului de minimis care va fi acordat este de 350.000 de lei (aproximativ 71.500 euro), fără a putea depăşi 20.000 de euro pentru fiecare solicitant a cărui cerere a fost aprobată.
Se va acorda o reducere cu 50% a impozitului în cazul în care clădirea deţine un certificat de performanţă energetică clasa A, precum şi un certificat care atestă sustenabilitatea clădirii de nivelul: OUTSTANDIG sau EXCELLENT în sistemul BREEAM; PLATINUM şi GOLD în sistemul LEED; GOLD în sistemul DGNB; S sau A în sistemul CASBEE; 6 STARS în sistemul GREEN STAR.
Reducerea va fi de 35% în cazul în care clădirea deţine un certificat de performanţă energetică clasa A, precum şi un certificat care atestă sustenabilitatea clădirii de nivelul: VERY GOOD în sistemul BREEAM; SILVER în sistemul LEED; SILVER în sistemul DGNB; B-” în sistemul CASBEE, 5 STARS în sistemul GREEN STAR.
Impozitul se va reduce cu 20% în cazul în care clădirea deţine un certificat de performanţă energetică clasa A, precum şi un certificat care atestă sustenabilitatea clădirii de nivelul: GOOD din sitemul BREEAM ; CERTIFIED din sistemul LEED; BRONZE în sistemul DGNB, B’ în sistemul CASBEE, 4 STARS în sistemul GREEN STAR.
Până la data de 31 martie 2023, vor fi analizate cererile depuse pentru acordarea acestor facilități fiscale, alocările aprobate începând cu clasificările 1 (procent reducere 50%), apoi cele de nivel 2 (reducere de 35%) şi cele de nivel 3 (reducere de 20%), fără a putea depăşi pragul maxim de 20.000 euro pentru un beneficiar.
Pentru cererile depuse în urma obţinerii unor certificări după data de 1 ianuarie 2023 şi până la 31 martie 2023, facilitatea nu va putea fi acordată.
Proiectul primăriei este postat pe site-ul administrației locale, iar cei interesați pot veni cu propuneri sau sugestii până vineri, 13 ianuarie. De asemenea, există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică, până în 13 ianuarie.